На початку жовтня в Києві відбулося представлення результатів шостого вимірювання Індексу публічності органів місцевого самоврядування. Відповідно до результатів дослідження, Тернопіль посів п’яте місце в рейтингу українських міст обласного значення з показником 74 відсотки, що на сім позицій вище у порівнянні з 2017 роком. Окрім того, Тернопільська міська рада увійшла в трійку найбільш публічних міських рад в Україні.

Цей моніторинг проводила Мережа партнерів з вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування з ініціативи Громадянської мережі Опора в усіх обласних центрах України, а також у містах Краматорськ і Сєвєродонецьк. Активна фаза вимірювання тривала у червні-серпні 2019 року і була націлена на аналіз стану виконання міськими головами, виконавчими органами та депутатами повноважень у сфері прозорості, відкритості та підзвітності протягом 2018 року. Дослідження передбачало подання й опрацювання відповідей на інформаційні запити, аналіз контенту офіційних веб-сайтів та друкованих видань муніципалітетів, моніторингові візити і безпосереднє спостереження за роботою органів та посадових осіб місцевого самоврядування, опрацювання місцевих нормативно-правових актів.

Під час оприлюднення результатів експерти також представили аналіз змін, що відбулися у діяльності органів місцевого самоврядування впродовж 2013-2018 років. Зі слів аналітиків, загалом протягом останніх п’яти років усі муніципалітети в обласних центрах стали більш публічними, а середнє значення Індексу публічності для всіх міст зросло з 51 до 68 відсотків.

Тернопільська область.