За інформацією департаменту з питань цивільного захисту населення Запорізької ОДА, 24 вересня в селі Веселий Гай Новомиколаївського району на свинофермі ТОВ «Лідер» було виявлено вірус африканської чуми свиней (АЧС) та розпочато карантинні заходи щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Було проведено засідання районної та регіональної комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Новомиколаївського району і Запорізької області, під час яких визначено головні напрями ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Зокрема, на ферму накладено карантин, визначено межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду. Вживають заходів з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС, забезпечення охорони об’єкта, організації карантинних постів, знищення уражених вірусом свиней, вивчення епізоотичної ситуації у найближчих населених пунктах тощо.

Карантинні заходи проводять спеціалісти райуправління ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області та Новомиколаївської районної державної лікарні ветеринарної медицини. Задіяно п’ять одиниць техніки (екскаватор, хімічна лабораторія, автоцистерна, БАТ-2, лафет для транспортування). Станом на 2 жовтня спалено 5612 свиней.

Вл. інф.