Доки в країні та світі активно обговорюють мирне врегулювання ситуації на Донбасі за так званою формулою Штайнмаєра, у зоні ООС потужно «говорять» гармати проросійських військових угруповань. Так, 2 жовтня ворог 30 разів обстріляв позиції ЗСУ. Зокрема, противник тричі здійснив обстріли з міномета калібру 120 мм, гранатометів різних систем і стрілецької зброї в районі ділянки розведення сил і засобів неподалік Золотого.

Таке пожвавлення вогневої активності проросійських сил — своєрідне тактичне примушування до миру, яке Кремль завжди використовує напередодні важливих міжнародних переговорів. Цього разу — зустрічі «нормандської четвірки», яку вже анонсують після погодження представником офіційного Києва у ТКГ Леонідом Кучмою.

Попри те що на сході не діє режим тиші, ба більше, окупанти гатять по одному з пунктів, де має згідно з Мінськими домовленостями відбутися розведення сил, Україна в односторонньому порядку продовжує демілітаризацію Станиці Луганської.

Два дні поспіль у різних містах нашої країни тривали протести, які почалися 1 жовтня після заяв влади України про погодження так званої формули Штайнмаєра. Загальне гасло мітингарів — спочатку має виконуватися безпекова складова домовленостей, а потім уже політична. Учасники вуличних акцій вимагають від чинної влади оприлюднення тексту всіх документів, підписаних у Мінську, та пояснень щодо подальших дій. У неділю, 6 жовтня, анонсовано віче на Майдані.

А поки що своє роз’яснення процесу розведення військ на окремих ділянках лінії бойового зіткнення (у Золотому, Петрівському та Станиці Луганській) дало військове відомство на офіційному сайті Міноборони. Зокрема, стверджують: головна мета того, що відбувається, — зберегти життя і здоров’я військовослужбовців ЗСУ та запобігти загрозам для мирного населення, яке проживає у прифронтовій зоні. Як аргумент на користь розведення військ (хоча раніше формулювання було інакше — сил, що передбачало військову техніку, озброєння й особовий склад) запевняють, мовляв, там створять ділянки безпеки для роботи міжнародних гуманітарних і безпекових організацій, а також це дасть змогу провести розмінування територій. Як наслідок — умови проживання місцевих мешканців значно поліпшаться.

«Згадані ділянки мають протяжність майже 3 км (з 410 км загальної лінії розмежування). Збройні Сили України технічно готові до процесу розведення з дотриманням усіх узятих зобов’язань та зроблять усе можливе, аби запобігти втратам у лавах українських військовослужбовців і захистити людей.

Розведення відбувається на відстань 1 км від лінії розмежування та є дзеркальним, тобто таким, що має здійснюватися обома сторонами. Основна умова початку розведення військ — дотримання режиму припинення вогню на ділянці розведення протягом 7 днів.

Процес розведення військ відбуватиметься послідовно, у два етапи: перший етап — відведення особового складу з обох сторін, другий — демонтаж інженерних споруд та подальше розмінування територій. Якщо зазначені умови не виконуються, процес розведення військ припиняється», — йдеться в повідомленні.

У МОУ запевняють, що при плануванні процесу розведення командуванням Збройних Сил України було враховано різні сценарії розвитку подій. Зокрема, у разі, якщо російсько-окупаційні війська ігноруватимуть домовленості і спробують повернутися на раніше займані позиції, українські військовослужбовці діятимуть адекватно. «Знаючи ціну та зусилля, які було покладено на утримання кожного метра української землі, військовослужбовці Збройних Сил України залишаються в повній бойовій готовності обстоювати територіальну цілісність та суверенітет України. Армія продовжить стояти на захисті суверенітету, даючи змогу дипломатичним шляхом відновити територіальну цілісність України», — зазначено в роз’ясненні військового відомства.

Там нагадують про передбачене законодавством України право військовослужбовців застосовувати вогневі засоби в разі загрози їхньому життю та здоров’ю.