Ситуація на валютному ринку залишається непевною. Долар продовжує повільно зростати, а гривня, відповідно, знецінюється. Утім, процес більше нагадує гойдалку, ніж американські гірки. Нацвалюта то втрачає, то відвойовує копійки у долара.

Експерти втрату гривнею своїх позицій, по-перше, пояснюють тим, що Мінфін припинив продаж п’ятирічних облігацій, по-друге, вказують на невизначеність у співпраці з МВФ, яка Україні вкрай необхідна. До того, фінансові аналітики наводять ще цілу низку чинників, які грають проти гривні. Наприклад, нині розпочався період виведення дивідендів «дочками» іноземних компаній.

Водночас є чинники, які сприяють зміцненню гривні. Приміром, вуличні обмінники після спроб збагатитися на ажіотажі, який виник на початку цього тижня, вчора були змушені наблизитися до реалій й пропонували купити американську валюту за 24,7—24,8 грн.

До того ж для згладжування тимчасових коливань курсу Нацбанк почав інтервенції з продажу валюти. Цього тижня вони становили 200 млн доларів, повідомили в НБУ.

«Пропозиція валюти зменшилася, а попит на неї дещо зріс. Однак такі коливання не обумовлені появою нових фундаментальних факторів і спричинені передусім психологічними чинниками», — прокоментували необхідність втручання у ринок у регулятора.

НБУ зазначив, що, попри сприятливу ситуацію на валютному ринку в цілому, в окремі періоди протягом цього року курс гривні також коливався в бік ослаблення. Зокрема, така ситуація спостерігалася в березні, потім наприкінці травня — на початку червня, після чого починався зворотний тренд.

У центробанку наголосили, що обсяг міжнародних резервів, який останніми місяцями коливається в межах 21—22 млрд доларів, є достатнім для згладжування поточних коливань на валютному ринку.

«За режиму гнучкого курсоутворення коливання є реакцією ринку на постійні зміни ситуації в економіці і в світі. Після періоду посилених коливань ринок завжди знаходить точку рівноваги і відбувається зворотний тренд», — нагадують фахівці з Національного банку. Тож чи варто сподіватися на те, що найближчим часом ситуація стабілізується, побачимо вже наступного тижня.