Фото з Офіційного інтернет-представництва Президента України.

«Ми одне одного розуміємо. Я вважаю, що наші люди дружні, ментально близькі. Я пишаюся та впевнений, що кожен українець гордий, що в нас такі добрі сусіди і стосунки», — сказав Володимир Зеленський на початку зустрічі глав держав учора в Житомирі під час Другого форуму регіонів України та Республіки Білорусь, інформує прес-служба Президента України. Олександр Лукашенко зі свого боку зауважив, що зустрівся з Володимиром Зеленським віч-на-віч, щоб іще раз «звірити годинники» та обговорити порядок денний. Україна ніколи не матиме проблем на білоруському кордоні. В цьому Президента України Володимира Зеленського запевнив Президент Білорусі Олександр Лукашенко.

«Я впевнений, що все, про що ми домовимося, виконуватиметься», — заявив Президент Білорусі під час зустрічі.

Фото з Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Прес-служба Президента Білорусі звернула увагу на те, що Володимир Зеленський почав переговори зі слів: "Доброго дня, друзі!" А під час вітального слова перейшов з російської мови на українську і при цьому зазначив, що навіть так глави двох держав розуміють один одного.

Олександр Лукашенко натомість зауважив, що співпраця двох країн базується не тільки на прагматичних засадах. "Ця глибока ідеологія заснована на історії, яку ми з вами пережили. Та й зараз нам нелегко. Усі проблеми, які в нас є, ми переживаємо разом», — цитує Лукашенка його прес-служба. «Хочу вас запевнити: ви ніколи не мали проблем з території Білорусі і з Білоруссю і ви ніколи їх не матимете. Ми завжди будемо найдобрішими і найнадійнішими вашими прибічниками, партнерами», — сказав він.

Окрім того, вчора відбулися переговори делегацій України та Республіки Білорусь під головуванням президентів. Володимир Зеленський та Олександр Лукашенко виступили з промовами на заключній частині Другого форуму регіонів України та Білорусі.

Президент України подякував Олександру Лукашенку за те, що в умовах російської агресії українсько-білоруський кордон залишається кордоном миру та співпраці, й підкреслив, що подібний форум слід проводити регулярно, оскільки він зміцнює партнерство між двома державами в усіх сферах не тільки на рівні столиць, а й на рівні окремих областей і підприємств. Голова держави виділив такі пріоритети в торговельно-економічних відносинах з Республікою Білорусь, як співпраця у паливно-енергетичному комплексі, інфраструктурні та транспортні проекти, промисловість та виробнича кооперація, а також взаємодія в аграрно-промисловому комплексі. Президент України відзначив, що існує великий потенціал у сфері модернізації підприємств обох держав, спільного виходу на ринки інших країн та участі в багатосторонніх проектах, і запросив білоруських інвесторів до активної співпраці.

Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь готова уважно вивчати пропозиції, які стосуються активізації двостороннього співробітництва. «Я переконаний, що наша перша зустріч і особисте знайомство стануть великим кроком до зміцнення і розвитку давніх відносин між державами», — наголосив він. Президент Республіки Білорусь також відзначив, що підписаний під час Форуму пакет документів — показник затребуваності та актуальності такого формату відносин, і підкреслив готовність Білорусі до розширення економічного співробітництва та створення спільних підприємств з Україною.

Пленарне засідання завершилося церемонією підписання українсько-білоруських двосторонніх документів: міжвідомчого плану консультацій, виконавчої програми науково-технічного та інноваційного співробітництва, а також угод про співробітництво між окремими українськими та білоруськими областями. Загалом на Форумі було підписано дві міжурядові угоди, 15 угод про міжрегіональне співробітництво, три угоди між містами, 40 контрактів між підприємствами і організаціями. Загальна сума укладених на Форумі контрактів становила 543 млн доларів США.

Загалом у пленарному засіданні форуму взяли участь майже тисяча учасників із 23 регіонів України та 6 областей Білорусі. З привітальним словом до учасників також звернулися міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак, заступник прем’єр-міністра Республіки Білорусь Ігор Ляшенко, посол України в Республіці Білорусь Ігор Кизим і посол Республіки Білорусь в Україні Ігор Сокол. На засіданні виступили голови областей Республіки Білорусь і України, які презентували свої регіони та окреслили основні напрямки і перспективи подальшого торговельно-економічного та культурно-гуманітарного співробітництва з сусідньою державою тощо.

Зустріч голів регіонів України та Білорусі в Житомирській ОДА.

Фото з сайтів Житомирської ОДА та Житомир.info.

Метою Другого форуму регіонів України та Республіки Білорусь, який проходив 3—4 жовтня, було представлення економічного потенціалу регіонів України та Білорусі, а також розбудова нових ініціатив і форм економічного, інвестиційного, науково-технічного та культурного співробітництва на міжрегіональному рівні. Програма Форуму була надзвичайно насиченою і передбачала цілу низку різнопланових заходів.

Вранці 3 жовтня у сесійній залі Житомирської міської ради відбулося засідання українсько-білоруської консультативної ради ділового співробітництва, в якому взяли участь керівники Торгово-промислових палат, посли двох держав, представники підприємств-експортерів та консультативних компаній обох країн. Учасники засідання обговорювали торговельно-економічні відносини між Україною та Республікою Білорусь і питання розширення двосторонньої співпраці. Президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков зазначив, що Другий форум регіонів планується ще більш «урожайним», ніж перший — цього разу буде підписано у п’ять разів більше контрактів між підприємцями України і Білорусі. В свою чергу посол Республіки Білорусь в Україні Ігор Сокол підкреслив, що унікальність Форуму полягає у тому, що представники бізнесу отримують можливість поспілкуватися практично з усіма керівниками регіонів обох держав, і наголосив, що Україні і Білорусі вдається забезпечити високий рівень торговельно-економічної співпраці й уникнути негативного сценарію в торгівлі: у січні—серпні 2019-го товарообіг з Україною становив 3,8 млрд доларів США і зріс на 4% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Засідання завершилося підписанням ділових контрактів між представниками українських та білоруських компаній і підприємств. Зокрема, Житомирське ТТУ підписало договір з білоруським виробником тролейбусів «Белкомунмаш» про закупівлю 49 нових тролейбусів на загальну суму понад 9,3 млн євро.

Водночас у приміщенні ОДА відбулася зустріч голів українських облдержадміністрацій та білоруських губернаторів. Участь у зустрічі взяв заступник прем’єр-міністра Республіки Білорусь Ігор Ляшенко, який наголосив на необхідності розвивати взаємодію з Україною у різних галузях промисловості, сільського господарства та в транспортно-логістичній сфері. Під час зустрічі було підписано три угоди про партнерство між містами двох країн, зокрема, між Харковом і Мінськом, Тернополем і Гродно, Тернополем і Пінськом.

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій у межах Форуму провів двосторонню зустріч з міністром транспорту і комунікацій Білорусі Олексієм Авраменком стосовно розширення співробітництва між двома країнами у транспортній галузі. Зокрема, сторони обговорили питання лібералізації автоперевезень, співпраці на залізничних напрямках та розвитку річкового сполучення, а також обмінялися досвідом щодо будівництва і ремонту доріг. На брифінгу за підсумками зустрічі міністр інфраструктури України розповів про амбітні плани уряду за п’ять років відремонтувати 24 тисячі кілометрів доріг загального користування державного значення і наміри ввести платний проїзд на українських дорогах для іноземців. Крім того, на брифінгу сторони наголосили, що важливим завданням подальшої співпраці між Україною та Республікою Білорусь є розвиток судноплавства на річках Прип’ять і Дніпро, в тому числі в рамках реалізації проекту Е-40. Проект водного шляху Е-40 обговорювався також під час круглого столу «Розвиток річного судноплавства на ріках Дніпро та Прип’ять». Владислав Криклій зазначив, що E-40 забезпечить значну економію часу для перевізників у Центральній і Східній Європі, адже найкращі результати будуть досягнуті, якщо річкове сполучення запрацює у трьох країнах — Україні, Білорусі та Польщі, що дозволить забезпечити зв’язок між Балтійським і Чорним морем і кардинально змінити ситуацію з транспортними маршрутами. «Участь у європейській ініціативі щодо відродження Е-40 є одним із першочергових завдань щодо розвитку річкового транспорту та логістики в цілому», — заявив міністр. Він наголосив, що ключові іноземні партнери підтримують реформу внутрішнього водного транспорту в Україні та очікують прийняття секторального закону, який імплементує низку директив ЄС відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

У перший день Другого форуму регіонів України та Республіки Білорусь відбулася низка заходів на базі університетів області. Зокрема, в Державному університеті «Житомирська політехніка» пройшли Форум та виставка високих технологій, робототехніки, мехатроніки та стартапів. Як повідомляє прес-служба Житомирської ОДА, на виставці працювало дев’ять локацій: досягнення сучасних космічних технологій, автоматизація та приладобудування, організація і безпека дорожнього руху на транспорті, промислове виробництво та технічна наука, сучасна військова техніка та технології, мережеві технології та телекомунікації, сучасний світ програмування, технічний захист інформації та кібербезпека, а також локація з представленням сучасних медичних засобів та телемедицини. Під час заходу було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Білоруським державним університетом інформатики та радіоелектроніки і Державним університетом «Житомирська політехніка».

На базі Житомирського національного агроекологічного університету відбувся еко-форум, де українські та білоруські вчені разом із представниками влади і бізнесу взяли участь у дискусійних панелях. Серед питань, що обговорювалися, були, зокрема, оцінка якості життя населення, що проживає на радіоактивно забруднених територіях; рух органічного виробництва і продовольча безпека; реалізація глобальних цілей стратегії сталого розвитку в контексті екологічної освіти дітей і молоді тощо.

А в Житомирському державному університеті ім. І. Франка відбувся круглий стіл «Збереження мовного, культурного й природного середовища транскордонних територій: історія і сучасність», учасники якого обговорювали історичні, діалектно-мовні, освітні та природничі аспекти розвитку двох держав. Як повідомляє прес-служба ОДА, в ході роботи було підписано угоди про науково-освітню співпрацю між Інститутом професійно-технічної освіти НАПН України та Республіканським інститутом професійної освіти Республіки Білорусь, Національним педагогічним університетом імені М. Драгоманова та Гомельським державним університетом імені Франциска Скорини, Житомирським державним університетом імені Івана Франка та Гомельським державним університетом імені Франциска Скорини.

У Бердичеві на підприємстві «Інко-фуд Бердичів» пройшло засідання українсько-білоруської робочої групи для вирішення проблемних питань взаємного товарообігу в частині використання ветеринарно-санітарних заходів, де обговорювалися питання співробітництва у сфері ветеринарного і продовольчого контролю, стан погодження форм міжнародних ветеринарних сертифікатів для використання в двосторонній торгівлі, перспективи включення підприємств до реєстрів, які надають право експорту продукції тваринного походження, а також розвиток подальшого двостороннього співробітництва між компетентними органами у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарії України і Республіки Білорусь. Крім того, сторони наголосили на важливості оперативного обміну інформацією між компетентними органами України та Білорусі з метою синхронізації протиепізоотичних заходів, а також для запобігання занесенню та поширенню небезпечних інфекційних захворювань тварин. За результатами робочої групи представники двох відомств підписали протокол засідання, в якому констатували готовність розвивати подальше двостороннє співробітництво між компетентними органами у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарії.

На Соборному майдані Житомира за участі голови Білоруської торгово-промислової палати Володимира Улаховича та віце-президента Торгово-промислової палати України Валерія Короля 3 жовтня відбулося урочисте відкриття виставки великогабаритної техніки, де представлено понад 70 зразків української й білоруської техніки та техніки спільного виробництва — БелАЗи, трактори, екскаватори, автобуси, тролейбуси, комбайни тощо.

Виставка великогабаритної техніки на Соборному майдані.

Фото з сайтів Житомирської ОДА та Житомир.info.

Крім того, на вулиці Михайлівській два дні працював ярмарок продукції та виробів декоративно-прикладного мистецтва України й Білорусі, де понад 60 виробників презентували сувенірну продукцію, вироби з глини, дерева, шкіри, картини, вишиванки, взуття, прикраси, солодощі та іншу продукцію.

Ярмарок продукції та виробів декоративно-прикладного мистецтва на Михайлівській вулиці.

Фото з сайту Житомирської ОДА.

Завершився перший день Форуму Концертом дружби у Житомирському обласному академічному українському музично-драматичному театрі імені Івана Кочерги, в якому взяли участь більш ніж 20 творчих колективів двох держав.

Житомир.