Комітет з питань освіти, науки та інновацій рекомендував Кабінету Міністрів, Мінфіну та бюджетному комітету під час доопрацювання проекту закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» закласти 5 100 000 тис. грн на виплату допомоги вихователям, молодим учителям та майстрам виробничого навчання і передбачити відповідну субвенцію.

Таке рішення ухвалили за підсумками обговорення пропозицій Міносвіти щодо можливих шляхів виконання (на цьому етапі — часткового) 822-ї постанови, прийнятої попереднім складом уряду.

Планується запровадити виплату допомоги працівникам закладів дошкільної освіти — керівникам, вихователям-методистам, вихователям, а також майстрам виробничого навчання у закладах професійної (професійно-технічної освіти) в обсязі 10 прожиткових мінімумів, визначених законом про Держбюджет на 1 січня 2020 року. Відповідно до рішення комітету, її збираються виплачувати також у системі загальної середньої освіти учителям, які мають стаж педагогічної роботи до 9 років.

Задля цього рекомендують запровадити окрему бюджетну програму — субвенцію з державного місцевим бюджетам на виплату допомоги окремим категоріям педагогічних працівників.

Парламентарії констатували, що передбачені в проекті Державного бюджету на 2020 рік видатки на освіту за всіма розпорядниками бюджетних коштів враховані в обсязі 136,4 млрд грн. Із них на виплату зарплат педагогічним працівникам передбачено 77,5 млрд (освітня субвенція). «Закладені в проекті бюджету обсяги видатків, як і в минулі роки, не забезпечать нагальні потреби закладів освіти», — зазначено у рішенні профільного комітету. Зокрема, у ньому не передбачено коштів на підвищення зарплат відповідно до вимог 822-ї постанови Кабінету Міністрів.

Фінансування наукової галузі теж залишає бажати кращого. За даними Мінфіну, їй пропонують задовольнитися сумою у 10 101,7 млн грн (0,22% ВВП), із яких 7314,6 млн становлять видатки загального фонду Держбюджету (0,16% ВВП). Проектом Держбюджету на 2020 рік «на вітчизняну науку спрямовується у 7,7 разу менше коштів, ніж визначено Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», констатували народні депутати.

Проектом бюджету порівняно з 2019-м на 5,2% зменшено видатки Національній академії наук, на 11,2% — Національній академії медичних наук України. Кошти, передбачені на всю академічну науку, становлять 93% від рівня нинішнього року. За таких умов дослідникам не вистачатиме ресурсів навіть на зарплати, з урахуванням передбаченого проектом державного кошторису підвищення мінімалки, що може призвести до подальшого скорочення кількості наукових кадрів.

Серед іншого комітет рекомендував збільшити передбачені в бюджеті видатки Національній та галузевим академіям наук та забезпечити належні умови для Національного фонду досліджень, якому цьогоріч так і не вдалося розпочати роботу.

Народні депутати пропонують надати фонду статус головного розпорядника коштів та відкрити нову бюджетну програму «Забезпечення діяльності Національного фонду досліджень, грантова підтримка наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок» та передбачити на неї видатки в обсязі 731 400 тис. грн.

Ілюстративне фото: kno.rada.gov.ua