Кандидатів у парламент висунули чотири коаліції, 20 політичних партій. Вирішив спробувати щастя і один незалежний громадянин, який був зареєстрований у ЦВК.

За попередніми даними, озвученим телеканалом Klan Kosova, опозиційний рух «Самовизначення» Албіна Курті набрав 26% голосів виборців, а ще одна опозиційна партія Демократичний союз Косово — 25%. Не дуже відстала від них Демократична партія Косово, близька до президента Хашима Тачі — вона набрала 21% і стала третьою політичної силою в парламенті.

Усі ЗМІ балканських країн відзначають, що вибори завдали нокауту формуванням, які очолювали колишні командири Армії визволення Косово, котрі воювали проти Сербії наприкінці ХХ століття, щоб прокласти шлях до незалежності країни від Белграда. Коаліція, до якої ввійшли «Альянс за майбутнє Косово», очолюваний екс-прем’єром Рамушем Харадінаєм, а також Соціал-демократична партія Косово, дістали підтримку лише близько 12% громадян. Ще більше не пощастило коаліції в складі Соціал-демократичної ініціативи, «Альянсу за нове Косово» і «Партії справедливості». На трьох її кандидати набрали всього 4,41% голосів виборців, і вона опинилася за бортом парламенту.

Таким чином, мандат на формування уряду отримає лідер «Самовизначення» 44-річний Албін Курті. Однак він не може одноосібно сформувати уряд, тому почне переговори про створення коаліції. Коли попередні результати голосування стали відомі, Курті звернувся до народу: «Ми відкриваємо нову главу в історії республіки з білої сторінки й гарячим серцем, бо ви привели нас до великої перемоги, яка більше ваша, ніж наша. В нашому уряді більше не буде злодіїв, не буде їх і в державних установах». «Ми неухильно дотримуватимемося верховенства закону й боротимемося з розкрадачами, яких закон каратиме нещадно. Чесний спосіб життя буде домінувати», — заприсягся Курті перед тими, хто зібрався на головній площі Приштини. Він також запевнив, що активно співпрацюватиме з міжнародними гравцями, які визнали й завжди допомагали Косово, — США, ЄС, НАТО, Німеччиною, Великою Британією, Францією, Італією та з іншими державами, які підтримували Приштину у війні й мирі. «Ми співробітничатимемо з усіма, бо країна потребує друзів, їхньої підтримки і їхньої допомоги», — заявив лідер «Самовизначення» Албін Курті.

Повну версію читайте тут.