На передньому плані (зліва направо): головний лікар КЗ «Рівненський обласний протипухлинний центр» Григорій Максим’як, голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Верховної Ради України Михайло Радуцький, голова підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Валерій Зуб, голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

На запрошення голови Рівненської ОДА Віталія Коваля в Рівному минулого понеділка відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування на чолі з головою комітету Михайлом Радуцьким.

Перед цим члени парламентського комітету побували в Комунальному закладі «Обласна клінічна лікарня» Рівненської обласної ради. Ознайомилися з роботою серцево-судинного центру, зокрема, навідалися до відділення інтервенційної радіології. Передусім цікавилися технічним оснащенням та обсягами проведених операцій. Так, за 9 місяців нинішнього року фахівці відділення провели 1176 інтервенційних втручань (за весь 2018-й — 1403) на високоякісному сучасному обладнанні, яке придбано завдяки реалізації на Рівненщині проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Це дало можливість вивести роботу лікарів на якісно новий рівень інвазивної діагностики та лікування складних порушень ритму. Головний лікар обллікарні Іван Зима розповів народним обранцям, що це відділення, а точніше рентгено-хірургічний блок, потребує ще й апарату штучного кровообігу.

Голова парламентського комітету Михайло Радуцький з приємністю зазначив, що показники роботи серцево-судинного центру лише підтверджують те, що в Рівному працюють висококваліфіковані фахівці, які не поступаються колегам зі столиці.

Парламетарії відвідали і Комунальний заклад «Обласний протипухлинний центр» Рівненської обласної ради, поспілкувалися з персоналом. Головний лікар закладу Григорій Максим’як сказав, що сьогодні медперсонал має велике навантаження. Адже лише кількість пацієнтів з інших областей, які отримують у них спеціалізовану допомогу, за останні десять років зросла у два з половиною разу. Тим часом є великі проблеми із забезпеченням пацієнтів хіміотерапевтичним препаратами. На засіданні комітету подібну проблему порушували й представники інших західних областей, а Закарпатської ще й таку, що в їх протипухлинному центрі «променева установка дихає на ладан».

Михайло Радуцький, оглянувши обласний протипухлинний центр, його обладнання, поспілкувавшись із медперсоналом, зауважив, що на його базі може бути створено північно-західний регіональний центр онкології. Оскільки в Рівному вже багато зроблено, то для цього потрібні не дуже великі кошти: «Ми вважаємо, що знайдемо інвесторів, щоб побудувати і в Рівному такий центр, який дуже потрібний. Найважливіше, що тут є, — це фахівці. Є декілька варіантів реалізації цього задуму: меценатство, як у Кривому Розі, де вже підписано меморандум про створення такого міжрегіонального центру; концесія, а можливо, у бюджеті знайдуться додаткові кошти».

Михайло Радуцький пообіцяв сприяння Києва в залученні інвесторів для будівництва нового корпусу протипухлинного центру, де розмістяться стаціонар, амбулаторія та поліклініка. А ось на місці розташованого поруч із ним довгобуду запропонував зробити готель, де зупинятимуться ті, хто супроводжуватиме хворих з усього західного регіону.

На засіданні Комітету Верховної Ради України, що проходило у приміщенні Рівненської ОДА, була надана можливість висловитися щодо проблем в медичній галузі заступникам голів облдержадміністрацій, які відповідають за цю ділянку, або начальникам обласних управлінь охорони здоров’я Рівненської, Волинської, Хмельницької, Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської і Закарпатської областей.

Так, заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко серед проблем назвала такі: необхідність оновити парк санітарних автомобілів; добудувати цілісний комплекс обласного протипухлинного центру в Рівному; незабезпечення інсуліном; додаткова потреба в 14826,2 тисячі гривень для забезпечення гемодіалізу. Вона, а також колеги з інших областей називали різні цифри щодо коштів, яких не вистачає на виплату заробітної плати медпрацівникам до кінця року. На Рівненщині це понад 83 мільйони гривень, на Івано-Франківщині — 150 мільйонів, на Тернопільщині — 100 мільйонів тощо.

Про низьку зарплату медперсоналу наголошувала заступник голови Хмельницької ОДА Світлана Павлишина. Через це в медиків немає мотивації, багато хто з них виїжджає на заробітки за кордон. Схожа ситуація і в Чернівецькій, Тернопільській областях. А представниця Львівщини назвала конкретну цифру: в області через це не вистачає півтори тисячі медсестер.

Представниця Закарпаття говорила про те, в у них в області немає перинатального центру, тоді як у ньому є велика потреба. А в Івано-Франківську перинатальний став довгобудом — жодних дій щодо нього не спостерігається протягом семи останніх років, на добудову потрібно 300 мільйонів гривень.

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування виступив генеральний директор ДП «Медичні закупівлі України» МОЗ України Арсен Жумаділов — акцентував увагу на закупівлях лікарських препаратів. Член комітету Валерій Зуб казав про необхідність створити Національну агенцію боротьби з раком, а парламентарій Михайло Макаренко — про те, що більше уваги треба приділити диспансеризації населення.

Після завершення засідання запрошені з регіонів схвально відгукувалися про те, що їх запросили на нього. Вони розцінили це як бажання народних депутатів почути проблеми і знайти способи, як подолати їх, тим паче що на засіданні був присутній також перший заступник міністра охорони здоров’я Андрій Семиволос. Запрошені зізналися, що їм цікаво було на власні очі побачити, як працює медицина на Рівненщині. До речі, львів’яни поділилися досвідом ранньої діагностики онкохвороб, у чому їм допомогла співпраця зі Світовим банком (у цю справу вкладено 10 мільйонів доларів).

Голова Рівненської ОДА Валерій Коваль та голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук подякували членам парламентського комітету за бажання вивчити стан справ на місці, висловили сподівання, що профільний комітет і Міністерство охорони здоров’я співпрацюватимуть з областю у вирішенні порушених під час виїзного засідання питань.

На виїзному засіданні комітету були присутні також народні депутати від Рівненщини.

Фото Олександра ПОЛІЩУКА.