На знімку: мобільний ЦНАП Олександрівської селищної ОТГ.

Рішення про створення ЦНАПу на території громади затвердили місцеві депутати на сесії селищної ради. Про це повідомили у Донецькому Центрі розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

Надання адміністративних послуг здійснюватиметься на базі мобільного офісу, який уже пройшов державну реєстрацію. Офіс працюватиме по всій території Олександрівської громади, що налічує 42 населені пункти з майже 12 тисячами мешканців.

Мобільний ЦНАП для Олександрівської громади придбаний за бюджетні кошти. Вартість проекту «Створення мультифункціонального мобільного центру надання послуг населенню Олександрівської ОТГ» становить чотири мільйони гривень, з яких лише 50 тисяч гривень були сплачені з місцевого бюджету, а основна сума надійшла з державного бюджету. Проектом передбачено створення чотирьох мобільних робочих місць та надання майже 40 видів послуг населенню всіх куточків громади.

«Завдяки мобільному офісу люди похилого віку, представники маломобільних верств населення нашої громади зможуть отримати послуги, не відвідуючи установи, які розташовані в Олександрівці, — зазначає Олександрівський селищний голова Людмила Борисевич. — Адже до цього часу через віддаленість сіл від адміністративного центру та відсутність транспортного сполучення між деякими населеними пунктами для мешканців ОТГ було проблемою навіть отримати просту довідку. Тепер мобільний офіс дає змогу максимально наблизити послуги до всіх жителів громади, а це є одним із ключових завдань децентралізації загалом».

До складу мобільного ЦНАПу ввійдуть начальник відділу — адміністратор, державний адміністратор, два державні реєстратори і головний спеціаліст-паспортист. Покладені на них повноваження працівники ЦНАПу зосереджуватимуть на таких напрямах, як оформлення внутрішніх та закордонних паспортів, видача різноманітних посвідчень, витягів, дозволів та довідок, зокрема архівних, реєстрація місця проживання, суб’єктів господарської діяльності та юридичних осіб, вирішення питань щодо нерухомого майна та землеустрою, розміщення та регулювання зовнішньої реклами, робота закладів торгівлі, проведення держреєстрації підприємців тощо.

Нагадаємо, Олександрівська селищна ОТГ була утворена не так давно: перші вибори тут відбулися в квітні минулого року. Громада повноцінно функціонує з січня 2019 року, і вже за цей короткий час тут забезпечено помітне покращення рівня життя та зростання темпів розвитку за різними напрямами.

Фото Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою»