З березня цього року реалізується проект «Школи при лікарнях», який дає змогу маленьким пацієнтам стаціонарів не пропускати заняття. Для цього в медичних установах обладнали спеціальні класні кімнати й запрошують учителів. Така можливість є в Одеській обласній дитячій клінічній лікарні та Одеському обласному центрі соціально значущих захворювань. З ними працюють школи №№ 76 і 101.

Навчання в лікарнях не відрізняється від шкільного: діти вчаться за шкільною програмою в класній кімнаті або біля лікарняного ліжка, відповідають і отримують оцінки, а наприкінці року — проходять атестацію. Час занять призначають з урахуванням режиму медичної установи.

Дитина може здобувати освіту очно — відвідувати класи в лікарні чи індивідуально займатися з учителем — або дистанційно за допомогою гаджетів. В одному класі в лікарні можуть вчитися від 5 до 12 дітей.

В 2018—2019 навчальному році послугою скористалися 27 пацієнтів Центру соціально значущих захворювань. На сьогодні у центрі суміщають навчання й лікування 13 дітей. Як повідомили «Голосу України» у міському департаменті освіти, 16 учителів, які працюють із дітьми, одержують надбавку за роботу в особливих умовах у розмірі 20% від окладу. В Одеській обласній дитячій клінічній лікарні охочих не знайшлося ані в минулому, ані в цьому навчальному році.

Коли дитину випишуть із лікарні, вона одержить довідку про успішність і рівень засвоєння освітнього матеріалу. Щодо Державної підсумкової атестації, то у департаменті зазначили, що учнів можуть звільнити від проходження ДПА за деякими медичними показаннями. Випускники 9-х і 11-х класів при цьому можуть пройти атестацію після одужання, а ЗНО — під час додаткової сесії в пунктах тестування.