На знімку: маршалок М. Возняк на відкритті виставки «25 років незалежності України — Україна, якої ми не знаємо!» (2017 рік).

У Великопольському воєводстві (Польща) проживає щонайменше 300 тисяч українців, в тому числі до 100 тисяч — у самій столиці регіону Познані та в її околицях. Тож питання відкриття Генерального консульства України в цьому регіоні, на думку наших співвітчизників, стоїть гостро. Вони сподіваються на раціональний підхід нового керівництва МЗС України, яке зрозуміє необхідність забезпечення належного консульського обслуговування своїх співгромадян, котрі перебувають на території Західної Польщі і не мають навіть куди звернутися у випадку надзвичайної ситуації.

А консульське обслуговування зводиться не лише до цього роду ситуацій «крайньої необхідності». Воно полягає, насамперед, в постановці на консульський облік новоприбулих громадян (що дає їм, зокрема, можливість волевиявлення в ході виборів), реєстрації новонароджених, засвідченні документів, видачі закордонних паспортів тим, хто перебуває в Польщі довший час, та в разі втрати цього основного документа для перебування громадянина України за кордоном.

На сьогодні Великопольське воєводство віднесено до Варшавського консульського округу, тож для вирішення будь-яких консульських питань українцям доводиться долати відстань понад 300 км (понад 4 години їзди), аби отримати вищезгадані та інші послуги в консульському відділі посольства України у Варшаві, а не всі справи вдається вирішити за один раз. Більш того, консульське представництво у Варшаві, у зв’язку з лавиноподібним зростанням кількості наших співгромадян у Польщі після 2014 року, працює у напруженому режимі, що, попри по-справжньому самовіддану роботу його працівників, призводить до зниження швидкості реагування на звернення громадян.

Потребу у відкритті повноцінного консульського представництва у Познані відчувають і підтримують також в Управлінні маршалка Великопольського воєводства — органі регіонального самоврядування, який є справжнім господарем у воєводстві. В розмові з кореспондентом «Голосу України» маршалок воєводства Марек Возняк підкреслив: «Українська спільнота у Великопольщі важлива для соціально-економічного розвитку регіону. Ми хочемо, щоби громадяни України добре почувалися у Великопольщі та щоб мали почуття, що їхні інтереси захищені й добре представлені. Цьому могло б послужити відкриття Генерального консульства України в Познані. Тож ми як самоуправління воєводства представили свою конкретну пропозицію».

«Голос України»: 

— Пане маршалку, чому саме Великопольща і Познань?

Марек Возняк: — Маємо кілька вагомих аргументів. По-перше, Великопольське воєводство — другий регіон у Польщі, в якому перебуває найбільше легальних працівників з України (за даними Управління соціального страхування станом на 31 березня 2019 року на території Мазовецького (столичного з центром у Варшаві. — Авт.) воєводства застрахованих 97,7 тисячі громадян України, а на території Великопольського — 50,2 тисячі).

По-друге, розміщення консульства у Познані давало б можливість упродовж до трьох годин поїздки автомобілем чи поїздом дістатися до нього українським громадянам із шести воєводств (Великопольського, Західнопоморського, Любуського, Нижньосілезького, ба, навіть, завдяки наявним автострадам і з Лодзького чи Куявсько-Поморського). А це означало б доступність консульства у вищезгаданому часовому засязі для 187 тисяч із 452 тисяч легально працюючих громадян України. Розміщення консульства в Познані природно доповнило б існуючу сітку української консульської мережі (Варшава-Краків-Люблін-Гданськ+Познань), даючи повне, симетрично-рівномірне і зручне для користувачів покриття території Польщі.

По-третє, Познань має зручне транспортне сполучення з Україною, в тому числі безпосередні чотири авіарейси дешевих авіаліній: «Wizzair» — до Києва («Жуляни»), «Ryanair» — до Києва («Бориспіль»), Харкова і Одеси.

По-четверте, завдяки Познанському міжнародному ярмарку (ПМЯ) Познань є головним виставковим центром в Польщі. У 2018 році ПМЯ відвідали понад 850 тисяч учасників, що становило понад 50% усіх учасників подібних заходів у країні. Наявність Генконсульства України дала б змогу використати цей потенціал з користю для українських суб’єктів підприємницької діяльності.

По-п’яте, завдяки комплексові МПЯ Познань є приймаючою стороною важливих світових конференцій та міжнародних зустрічей. Серед останніх варто згадати хоча б саміт Західних Балкан за участі представників керівництва ЄС. Познань приймає також заходи, важливі для України. Так, у 2011 році з моєї ініціативи Познань стала місцем проведення першої зустрічі Конференції місцевих і регіональних органів влади «Східного партнерства» (CORLEAP).

По-шосте, Великопольське воєводство і місто Познань напрацювали багату мережу контактів з українськими партнерами з Харківської, Чернігівської, Тернопільської та Вінницької областей, причому як на підставі формальних (на підставі відповідних договорів) регіональних і локальних партнерств, так і двосторонніх робочих контактів.

По-сьоме, щорічно Великопольща стає справжньою ареною промоції української культури і мистецтва завдяки фестивалю «Українська Весна» (9—12 травня 2019 р. відбулася його ХІІ едиція. — Авт.). Тут з 2007-го працює Суспільно-культурне товариство «Польща-Україна», а з цього року також перше українське товариство «Варто разом». Тому ми дуже зацікавлені у відкритті Генерального консульства України в Познані.

Тож не тільки українці, а й поляки сподіваються, що в Києві дослухаються до проукраїнської аргументації регіональної влади Великопольського воєводства, яка відображає інтереси наших співвітчизників, котрі перебувають в західних регіонах Польщі. 

Тим часом тисячі українців Великопольщі з вересня позбавлені можливості отримання консультації чи запису на прийом до генерального консула безпосередньо в Познані. Це забезпечував почесний консул у Познані Вітольд Хоровський, який завершив свою місію 31 серпня. При цьому абсолютна більшість із них не мають фізичної або матеріальної можливості поїхати до Варшави, бо працюють, навчаються чи опікуються малолітніми дітьми тощо.

Із неофіційних коментарів вдалося довідатися, що реалістичнішим для Познані залишається все-таки варіант почесного консульства, але на цю посаду не призначають, а мусить знайтися хтось, хто добровільно візьме на себе цю місію, яка, окрім вкладання власних коштів і зусиль, не дає жодних бонусів, окрім звання почесного консула. Натомість у МЗС розглядають можливість відкриття у 2020 році Генерального консульства України у Вроцлаві.

Довідково

На території Республіки Польща діють чотири повноцінні консульські установи — консульський відділ посольства України у Варшаві, Генеральні консульства в Кракові та Любліні, консульство у Гданську, а також одинадцять почесних консульств — у Бидгощі, Вроцлаві, Жешуві, Зеленій Гурі, Лодзі, Ополе, Перемишлі, Познані, Тарнові, Хелмі та Щецині. Почесні консульства, які докладають величезних зусиль у сфері захисту інтересів громадян України, зокрема шляхом надання їм актуалізованої інформації, допомоги в надзвичайних ситуаціях і сприяння розвитку співпраці між Україною та Республікою Польща, згідно з Віденською конвенцією не можуть надати нашим співгромадянам повноцінної консульської підтримки. До того ж вони повністю утримуються за кошти почесного консула.

Фото надано Управлінням маршалка Великопольського воєводства.