Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти у другому читанні проект закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України» (№ 1230). Рішення було ухвалено більшістю народних депутатів, присутніх на засіданні комітету, яке відбулося в середу.

На початку засідання голова комітету Данило Гетманцев повідомив, що після розгляду цього законопроекту в сесійній залі в першому читанні надійшло 37 правок, однак 11 з них із порушенням Регламенту, тому на комітеті (а відтак і в сесійній залі) дискутуватимуть лише щодо 26 із них.

Нагадаємо, автор законопроекту Данило Гетманцев вважає, що цей документ приведе положення Митного кодексу України у відповідність до положень Регламенту ЄС № 608/2013. «Законопроект розроблено з метою наближення митного законодавства України у сфері захисту інтелектуальної власності до стандартів та практики ЄС, підвищення рівня запобігання та протидії переміщенню через митний кордон України товарів, що порушують права інтелектуальної власності, та, як наслідок — сприяння очищенню внутрішнього ринку від контрафактної продукції, яка часто не відповідає встановленим вимогам безпеки», — йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Утім, найпалкіші дебати під час засідання комітету розгорілися через правки, які, на думку народних депутатів Ніни Южаніної та Ольги Бєлькової, уможливлять паралельний імпорт і недостатньо ефективно захищатимуть український ринок від сумнівних імпортерів. (Для непосвячених: паралельний імпорт — це коли товари певної торговельної марки завозять без згоди її власників). Проте присутній на засіданні голова Митної служби Максим Нефьодов підтримав правки автора законопроекту Данила Гетманцева. Він переконаний, що інакше митницю наділять «невластивими їй функціями». За введенням товарів в обіг мають стежити органи ринкового контролю, а не митники, переконаний Нефьодов. Зрештою, члени комітету стали на бік автора законопроекту, схваливши його правки та рекомендувавши прийняти його у другому читанні.

Також на засіданні розглядали звернення Голови Нацбанку Якова Смолія про конфлікт інтересів одного із членів Ради НБУ Олени Щербакової, яка поєднує роботу в Раді з посадою радника голови правління «Ощадбанку». Зважаючи на функції Ради Нацбанку та висновок Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК), члени комітету не знайшли в такій ситуації конфлікту інтересів.