«Нідерланди не дозволять, щоб санкції проти РФ було послаблено без належної реалізації Мінських угод», — заявив міністр закордонних справ Нідерландів Стефан Блок під час спільної з його українським колегою Вадимом Пристайком прес-конференції учора в Києві. 

«Санкції запроваджено після анексії Криму та після всіх дій, які здійснила Росія на cході України. Можливість зняття або полегшення санкцій залежатиме від поведінки та дій Росії», — заявив він.

Візит до Києва розпочався 9 жовтня одразу після того, як парламент Нідерландів проголосував про розслідування ролі України у збитті «Боїнга» 777. Уряду країни доручено розібратися, чому Україна не закрила повітряний простір для перельоту цивільних літаків одразу, як на сході країни почалися бойові дії.

Під час прес-конференції Стефан Блок розповів, що мав тривалі дискусії у парламенті. Також пан Блок повідомив, що ініційоване парламентом Нідерландів розслідування ситуації з незакритим повітряним простором на Донбасі в день збиття авіалайнера MH17 не має нічого спільного із судовими процедурами щодо покарання винних у цій катастрофі. За словами міністра, парламент просто попросив надати більше інформації. «За новинами, які стосуються рейсу МН17, в Нідерландах стежать дуже уважно. Із 298 загиблих у цій катастрофі майже 200 були нідерландцями. Це означає, що в нас кожна друга родина знає іншу родину, яка втратила свого знайомого чи родича в цій катастрофі», — сказав він. Водночас міністр зауважив, що Нідерланди дуже задоволені конструктивною роллю, яку грає в спільному розслідуванні Україна.

Окрім того, Стефан Блок розповів про дискусії в парламенті, які стосувалися видачі Росії Володимира Цемаха, котрий є фігурантом у справі про збиття «Боїнга». Плідні контакти, які Нідерланди мали перед цим обміном з представниками української влади, привели до того, що прокуратура Нідерландів мала можливість допитати Цемаха, наголосив Блок. «І це ми дуже цінуємо», — сказав міністр. Він зауважив, що уряд Нідерландів шкодує, що обмін Цемаха відбувся, однак також розуміє, що український уряд і президент стояли перед дуже важким вибором. «Власне, таким було пояснення, яке я надав у парламенті», — розповів глава зовнішньополітичного відомства Нідерландів.

Також міністри повідомили, що співпраця у розслідуванні триває, і вона вже привела до того, що ініційовано кримінальний процес, який розпочнеться 9 березня наступного року, і обвинувальний акт буде подано проти чотирьох осіб. «Найважливіший проект зараз між нашими країнами — це притягнути до відповідальності тих, хто дозволив і хто безпосередньо збивав малайзійський літак MH17», — сказав 
В. Пристайко.

Цю тему було обговорено і під час зустрічі Стефана Блока з Президентом Володимиром Зеленським. Як повідомила прес-служба Президента, окрім того, сторони говорили про безпекову ситуацію на Донбасі, зусилля, спрямовані на припинення бойових дій, та необхідність продовження санкційної політики стосовно РФ. Також ішлося про взаємодію сторін у рамках реалізації курсу європейської та євроатлантичної інтеграції України.