Учора Президент Володимир Зеленський весь день працював у форматі прес-марафону. Перший десяток журналістів потрапив на розмову до глави держави о десятій годині ранку. Спілкування з представниками ЗМІ тривало аж до самого вечора. Говорили невимушено і розкуто. Питання ставили не завжди зручні, але й очільник країни у своїх відповідях не дотримувався суворої офіційності. Найбільше вітчизняні та іноземні журналісти цікавилися питаннями запровадження «формули Штайнмаєра» та перспективою наших майбутніх стосунків зі Сполученими Штатами Америки. Ішлося, звісно, й про події на сході.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА. 

Більше фото тут

На першому місці — люди

Реагуючи на твердження, що новий Президент іде шляхом свого попередника, який так і не наважився назвати війну війною, чітко заявити, що на нас напала Росія та оголосити воєнний стан, що зняло б усі нинішні розмови про Мінські угоди та «формулу

Штайнмаєра», В. Зеленський зазначив, що це означало б змінити його передвиборну програму, спрямовану на досягнення миру. «Суспільство не голосувало за Президента, який після перемоги на виборах заявить, що з цього дня у нас запроваджується воєнний стан, що ми підемо на Донбас війною і заберемо свої території, — сказав він. — Нам не все одно, скільки людей загине, але щоб повернути свою землю, ми готові на військові дії». В. Зеленський підкреслив, що тому й обрав дипломатичний шлях, бо не готовий втрачати наших людей. 

«Я завжди казав, що коли ми говоримо про людей і території, то на першому місці — люди, а другий пріоритет — це території», — додав глава держави, зауваживши, що оголошення воєнного стану неодмінно призведе до паніки та хаосу.

Президент також повідомив, що члени нового уряду до кінця року фактично проходять випробувальний термін. Так він відповів на запитання, чому не виконується обіцянка про повне оновлення влади, зокрема, чому на своїй посаді залишився міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. «Який відсоток старих людей залишився в оновленому уряді? — зауважив Президент. — Маркарова — це маленький відсоток. До пані Маркарової є якісь запитання? З бюджетом не жартують. Прийшов новий Прем’єр-міністр, ми поговорили: у нас є Маркарова, вона професійна людина, якщо вона буде у якійсь кримінальній справі, якщо вона буде заплямована, якщо вона не виконуватиме свою роботу, то я думаю, що Прем’єр-міністр, і він отримає мою підтримку, замінить міністра фінансів. У нас перехідний бюджет, вона розуміється у цих цифрах». Стосовно ж Арсена Авакова не було жодного компромісу, запевнив В. Зеленський. «Але є уряд, є Прем’єр-міністр. Назвімо це випробувальним терміном, — підкреслив глава держави. — Ми хочемо бачити нові обличчя в Міністерстві внутрішніх справ. Нині нова людина і в Нацполіції, і в Держприкордонслужбі. Але я всім міністрам відверто сказав: реальні справи, діючі справи, будь ласка, принесіть нам до кінця року. Не буде — ми всіх звільнимо».

Доля Криму

Президент укотре наголосив, що зустрічі в «нормандському форматі» та закон про статус окупованих територій тісно пов’язані. А от про те, чи варто виносити на референдум питання про оголошення амністії, про мовне самовизначення та з приводу інших нюансів висловився однозначно: «Референдуму з приводу того чи іншого закону в нас не може бути. У нормандському процесі будуть підняті «червоні лінії». Ми почуємо один одного і, може, вибудуємо формат подальших наших кроків. Вислухавши пропозиції, ми приїдемо в Україну. Ви знаєте, що нині закон про особливий статус Донбасу в нас діє. А от яким буде новий закон — ми готові обговорювати з суспільством і з журналістами, лише тоді з Верховною Радою, і тільки після цього — голосувати.

Ви знаєте, що закон про амністію в нас ухвалений. Куди він подівся — я не знаю. Ніхто не відповідає на це питання. І воно має обговорюватися також в «нормандському форматі». Що це буде за закон? Що за амністія? Про кого йтиметься в форматі амністії? Мова про цивільних людей, які працювали вчителями, медиками? Чи стосується це їх? На мою думку, є категорія людей, яких це питання зовсім не стосується. Тому проговорюватимемо його в «нормандському форматі». Водночас, Президент зауважив, що нині питання Криму не обговорюють ані в «мінському», ані в «нормандському» форматах. «Для мене це можливість — повернути питання про долю Криму хоча б до обговорення, — сказав він. — Тому що нині не існує жодного треку, де б про це говорили. Окрім наших західних партнерів, яким ми дійсно вдячні і які ставлять питання в санаційному форматі».

У цьому контексті Президент розповів про те, як бачить свою подальшу роботу із визволення в’язнів Кремля. Зокрема, кримських татар, які опинилися за ґратами, із півострова. «Ніхто не забуде жодної людини, яка перебуває в полоні на території Російської Федерації, Криму, «ДНР» чи «ЛНР», — підкреслив Президент. — Вони дійсно розкидані. Існує два списки обміну. Кримчани — у списку тих, хто знаходиться на території Росії. Інший список — ті, хто в «ДНР» та «ЛНР». Найскладніший список — це ті, хто не має підтвердження, що вони є у перших двох. Але ми маємо інформацію про те, що наші українці зневолені. За першими двома списками ми готові працювати хоч завтра. Російська сторона декларує, що без «нормандського формату» ми до цього не дійдемо. І це правда. Одна із наших головних цілей — звільнення цих людей. Списки вже підготовлені, й ми готові. Частина вже обговорена навіть у «мінському форматі». Але рішення буде на зустрічі в «нормандському форматі». Від себе

Президент додав припущення про те, що самі переговори в «нормандському форматі» можуть відкладатися, якщо не буде розведення бойових сил або далі триватимуть обстріли. Тоді шукатимемо інші майданчики для переговорів, наголосив він. Як один із таких назвав перемовини з президентом Російської Федерації. «Я побачив, що був позитивний результат і я готовий до цього», — акцентував В. Зеленський.

Хочемо ввійти в історію як ті, ким пишатимуться

З приводу наших перспектив у інформаційні війні Президент наголосив, що цим питанням в Офісі глави держави опікується Кирило Тимошенко. «Було б дуже дивно, якби я зараз вам сказав — дивіться, ось наші кроки і ось так ми їх переможемо, — сказав В. Зеленський. — Але в нас дійсно є кроки, які ми робимо в цьому напрямку. Результатом стане можливість людей, які живуть на тимчасово окупованих територіях, отримувати реальну інформацію з українських ЗМІ про події, як вони є. Бо глушать все. Ми працюємо в цьому напрямку».

Також очільник країни поінформував, що Міністерство економіки поки що не має жодного стосунку до запровадження так званого економічного паспорта. Нині над цією проблемою працює парламентська фракція «Слуга народу», зауважив Президент. А саме — Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук. «Ми з ним креатували цю ідею і він розробляє законопроект, — зауважив В. Зеленський. — Тому спочатку буде законопроект, а потім уже говоритимемо про його виконання». Глава держави нагадав, що його команда йшла на вибори із обіцянкою ухвалити 256 законопроектів. «Це була наша мрія, наша ставка, — сказав він. — Хочемо ввійти в історію України як люди, якими пишатимуться. Маємо час. 74 закони були позначені як пріоритетні. Майже три десятки з них уже прийнято у першому або другому читанні. Фактично за місяць. Це дуже швидко. Усе буде! Все, що пообіцяли, ми повинні зробити».

Надія СМІЯН, Сергій КОВАЛЕНКО.

Запитання від «Голосу України»

— Чого чекати від оновленого трудового законодавства? Одне із гасел вашої команди, з яким ви прийшли на вибори, полягає в тому, що робитимете все для того, щоб українців ставало більше. А от у змінах, які пропонуються до Трудового кодексу, передбачається, наприклад, що жінку, яка перебуває в декретній відпустці, можуть звільнити з роботи. І загалом — можливості для звільнення розширюються, а права працюючих — скорочуються. Це дуже відрізняється від того, що було. І це, мабуть, нормально. Бо нині ми живемо за Трудовим кодексом, який ще ухвалено в 70-х роках. Яка ваша думка з цього приводу?

— Нині дуже складно звільнити людину чи взяти на роботу. І законотворці працюють над новим сучасним кодексом. Маємо багато пропозицій. Упевнений, що є багато дрібних помилок, які мають вичистити. І ми це зробимо — почуємо суспільство і всіх людей. Упевнений, що нині система не ідеальна, але пропонують, щоб вона стала кращою. Я очікую на те, що в нас не буде радянського Трудового кодексу, що в нас буде кодекс незалежної країни, сучасний. Так, він має захищати людей і їхні права, але й дати можливість, щоб компанія, бізнес, завод, село чи фермери могли брати фахівців і звільняти їх. Права всіх людей мають бути захищені. А такі питання, як права жінок у декреті, ми знімемо, їх не буде. Повірте мені.