На знімку: найкращі вітання — ювіляру Дмитру Павличку.

Мені війнула в очі сивина,

Та я нічого не везу додому,

Лиш згорточок старого полотна...

І вишите моє життя на ньому.

Можна було написати лише один вірш «Два кольори», щоб стати знаменитим на всю країну та на весь світ. Бо в цій поезії Дмитро Павличко передав українську душу та синівсько-материнську любов. А також — головні людські цінності.

Творчий вечір Дмитра Павличка з нагоди його 90-річчя відбувся насамперед у столиці. Величава імпреза — дань таланту поета, перекладача, заслужена подяка політичному діячу, державотворцю. Не менш трепетно зустрічали свого славетного земляка в його рідному селі Стопчатів, що в Косівському районі. Зрештою, ювілейні заходи провели і в Коломиї, де в гімназії навчався майбутній поет, і в Івано-Франківській обласній науковій бібліотеці.

Шани забагато не буває. Тож на ювілейний вечір до Івано-Франківської обласної філармонії імені Іри Маланюк зійшлося чимало шанувальників творчості Дмитра Павличка. У численних вітаннях згадали його парламентську та дипломатичну діяльність. Привітали ювіляра заступник голови ОДА Віталій Федорів, начальник управління культури, національностей і релігій Володимир Федорак, ректор ПНУ Ігор Цепенда, академік Володимир Качкан, міський голова Руслан Марцінків, а також Степан Волковецький, голова обласного об’єднання «Просвіти», народний депутат перших двох скликань Верховної Ради. Разом із Дмитром Павличком, першим головою всеукраїнського Товариства імені Тараса Шевченка та одним із засновників Народного руху України, пригадали складні процеси становлення нової держави. Приміром, Павличко долучився до затвердження офіційної редакції гімну України та позбавив гімн УПА кількох російськомовних слів.

І лунали пісні на слова Павличка. Ювіляр сам узгоджував сценарій із заступником директора Методичного центру культури і туризму Прикарпаття Василем Олексюком. Відомі твори «Два кольори», «Присяга», «Явір і Яворина», «Впали роси на покоси» та інші виконали студентський хор ПНУ, аматори із Тисмениці та села Угорників Івано-Франківської міськради, колектив «Коло», «Галицькі передзвони», народний артист Михайло Кривень та солістка філармонії Оксана Кричко. А як троїсті музики із сусіднього зі Стопчатовом Яблунова почали виконувати коломийки, Дмитро Павличко й собі підхопив. Адже в рідному селі навчився патріотизму, цінувати життя. Тут навіть юнаком був в УПА, за що відсидів у слідчому ізоляторі.

Ведучі вечора Захар Манько та Іванна Мошура надавали слово поціновувачам таланту митця, тож вечір тривав майже три години. Заспівали на фінал «Зродились ми великої години». Насамкінець Дмитро Павличко нагадав про видання п’ятитомника спогадів, а також зачитав кілька своїх нових творів. Серед них — поетичне послання новій владі. Та наголосив, що треба дослухатися до тих, хто дає народові душу.

«Для нас велика честь, що пан Дмитро завітав до Івано-Франківська в такому поважному віці. Це як подих свободи того українства, національного духу, який в нас був, є і буде. Ми вчимо на його віршах дітей та онуків, дякуємо за це!» — підсумував Руслан Марцінків. Іменинник був дуже зворушений такою увагою та вийшов до глядачів. А ті ще довго не відпускали ювіляра.

Івано-Франківська область.

Фото надано Методичним центром культури і туризму Прикарпаття.

Довідка

Герой України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, поет, перекладач, літературознавець, народний депутат кількох скликань, дипломат Дмитро Павличко народився 28 вересня 1929 року в селі Стопчатів тодішнього Коломийського повіту. Закінчив філфак Львівського університету, працював у журналі «Жовтень», на кіностудії імені Довженка, секретарем Союзу письменників України та редактором журналу «Всесвіт».

Депутат Верховної Ради УРСР, незалежної України. Дмитро Павличко — один зі співавторів Акта проголошення незалежності України. Був головою комітету закордонних справ Верховної Ради, послом України в Словаччині та Польщі.

Активна політична діяльність та державна служба не стали завадою для творчості. У доробку митця десятки томів оригінальної та перекладної поезії. Одна з останніх книжок — «Вірші з Майдану».