На знімку: Вадим Пристайко та Федеріка Могеріні в Люксембурзі.

Про це агентству Reuters заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в понеділок у рамках візиту до Люксембурга для участі в зустрічі міністрів закордонних справ ЄС. «Ми відкрито сказали всім, що робимо, можливо, останню чесну спробу йти мінським шляхом», — зазначив міністр. За його словами, «якщо це не спрацює, нам доведеться шукати якийсь план Б».

Під час спілкування із пресою за підсумками візиту В. Пристайко повідомив: розповів міністрам, зокрема, що Україна сподівається на результативність майбутньої «нормандської зустрічі», але не може вести переговори нескінченно. «Ми вже п’ять років займаємося цим, ми збираємося в різних форматах, ми мали більше сотні зустрічей у «мінському форматі», це буде четверта, щонайменше, зустріч у «нормандському форматі». Президент Зеленський давно заявив, що в нас як у народу немає більше часу, аби ще наступні п’ять років постійно переговорюватися в різних форматах. Те, чого ми зараз намагаємося досягнути, — це зустрітися, викласти всі карти на стіл і сказати: це наші умови, для нашого народу, який опинився за лінією дотику.

Подобається це Росії чи не подобається — є червоні лінії, які український уряд не збирається переступати», — цитує міністра Укрінформ.

Що стосується червоних ліній, то Пристайко назвав такі: Україна залишатиметься унітарною державою, наша країна не буде змінювати Конституцію та вводити якусь «федералізацію», чого хоче Росія, а також ми проводитимемо вибори на окупованих територіях за українським законом та під спостереженням і за правилами ОБСЄ, коли безпекова ситуація це дозволятиме. Це означає, за його словами, повне виведення російських військ, а також всіх воєнізованих формувань, які, ймовірно, мають бути також виведені самою Росією, і коли буде поновлений контроль України над державним кордоном.

Напередодні засідання міністрів у Люксембурзі високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що глави МЗС країн-членів спільноти насамперед хочуть почути від міністра закордонних справ України інформацію про хід реформ, що проводяться новим українським урядом. За результатами засідання плани Києва стосовно Донбасу та реформ, які було представлено, вона назвала «комплексними і задовільними». Могеріні також висловила «повну рішучість ЄС підтримати порядок денний реформ в Україні». «Ми маємо намір продовжувати підтримку України та українців надалі… Ми підтверджуємо сильну рішучість ЄС у підтримці України, її суверенітету і територіальної цілісності, нашої політики невизнання незаконної анексії Криму і Севастополя», — цитує главу дипломатії ЄС «Європейська правда».

Фото зі сторінки у Твіттері речниці верховного представника ЄС із закордонних справ Майї Косьянчич.