Глава міністерства національної оборони ФРН та очільник правлячої Християнсько-демократичної партії Аннегрет Крамп-Карренбауер під час переговорів з міністром оборони Латвії Артісом Пабріксом у Ризі минулого тижня заявила, що «реалізацію проекту «Північний потік-2» вже неможливо зупинити, враховуючи хід подій та умови угод». Про це повідомили німецькі ЗМІ.

Раніше Крамп-Карренбауер наголошувала, що новий транзит має важливе значення для німецької енергетичної безпеки та диверсифікації постачання газу. Цього разу вона зазначила, що Росія у питаннях постачання вуглеводнів зарекомендувала себе надійним партнером. Водночас глава відомства оборони сказала, що «уряд Німеччини робить усе, щоб у переговори з Росією була включена безпека країн Східної Європи».

Натомість Артіс Пабрікс нагадав, що уряд Латвії виступає проти реалізації російсько-німецького проекту будівництва газопроводу. А що стосується енергетичної безпеки, то він зауважив, що «можна спорудити п’ять газогонів, але якщо постачальник залишиться тим само, то це не створює жодної додаткової безпеки».

Усупереч тому, що готовність «Північного потоку-2» становить майже 80%, навколо його будівництва не вщухають пристрасті. Тиждень тому міністр енергетики США Рік Перрі заявив, що цей енергетичний проект завдасть нищівного удару по Європі, а його реалізація збільшить вплив Росії на зовнішню політику Старого Світу, який в підсумку стане більш вразливим «у плані перебоїв з поставками».

Також країни Прибалтики, Польща та Україна наполягають на зупиненні будівництва цього ще одного транзиту російського газу по дну Балтійського моря. 

Утім, прихильники його запуску в експлуатацію — країни, котрі разом з «Газпромом» беруть участь у реалізації проекту, вважають, що опоненти це роблять під тиском США, які мають інтерес у поставках власного скрапленого природного газу в Європу.

Окреме питання — позиція Данії. Єдиної країни, котра досі не дала дозволу на проходження маршруту «Північного потоку-2» у її виключній економічній зоні. Втім, днями з’явилася інформація про те, що в цієї країни не залишилося політичних питань стосовно будівництва, тож відтепер процес урегулювання має суто адміністративний характер.

Берлін.

Довідково

Старт проекту «Північний потік-2» було дано 2005 року, коли президент РФ Володимир Путін і тодішній канцлер ФРН Герхард Шредер узяли участь у підписанні угоди про початок будівництва газопроводу від Росії до Німеччини по дну Балтійського моря. Він передбачав транспортування газу до ФРН в обхід України та Польщі.