Це історичне рішення, яким одна з найбільших православних церков світу офіційно підтвердила законність та канонічність дій Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії ПЦУ, привітав митрополит Київський і всієї України митрополит Епіфаній.

На своїй сторінці у Фейсбуці Епіфаній написав: «Вдячний моєму брату у Христі, Главі Священного Синоду Церкви Греції Блаженнішому Архієпископу Афінському і всієї Еллади Ієроніму та братам-архієреям, які на засіданні Собору ієрархів підтримали позицію та послідували канонічним та історичним рішенням Вселенського Патріархату, що відкриває можливість повноцінної взаємодії між двома нашими Помісними Автокефальними Церквами в усіх сферах.

Встановлення повного євхаристійного єднання та офіційних відносин між Помісними Церквами Греції та України — ще одна сторінка, яка навіки буде вписана в нашу історію і наші серця!»

Вселенський Патріарх Варфоломій також привітав ПЦУ. Генконсул України в Стамбулі Олександр Гаман на сторінці у Твіттері написав: «Вселенський Патріарх Варфоломій під час святкової літургії привітав Православну церкву України з її визнанням сестринською Церквою Еллади. Вдячні Матері-Церкві за постійну турботу про Україну».

«Українське питання» попередньо, у серпні, вже було заслухано Постійним Синодом Церкви Греції, який узяв до відома звіти двох синодальних компетентних комісій — комісії з догматичних і канонічних питань та комісії з міжправославних і міжхристиянських відносин щодо питання автокефалії ПЦУ. Тоді Синод наголосив, що Вселенський Патріарх має право проголошувати автокефалію, тоді як Російська православна церква наполягає, що це можна зробити лише за згоди усіх помісних церков. Синод також підтвердив право та привілей архієпископа Ієроніма одноосібно приймати рішення щодо питань ПЦУ. Втім, першоієрарх ЕПЦ розділив цей привілей між усіма членами Синоду.

Як зазначають релігієзнавці, рішення про визнання автокефалії ПЦУ надзвичайно важливе для становлення та розвитку української церкви. РПЦ та УПЦ Московського патріархату чинили великий спротив йому та здійснювали тиск на членів Синоду ЕПЦ. Як повідомляє РІСУ, до Афін на третій день Архієрейського Собору Грецької Церкви прибули представники УПЦ МП, які роздавали грецьким єпископам книжки про нібито силові захоплення в Україні церков УПЦ МП на користь ПЦУ. Брошуру під назвою «Зворотна сторона Томосу», яку переклали грецькою мовою, видала проросійська «Спілка православних журналістів». На обкладинці книжки фрази — «Томос приніс громадянську війну» та «Безбожники відібрали храм».

Незважаючи на тиск і московську пропаганду, за повідомленням грецького видання Romfea, під час сесії Собору архієпископ Ієронім виступив з доповіддю «Інформація про автокефальну Церкву України». Він послався на привілей Вселенського Патріархату в наданні автокефалії, а також на позитивні рекомендації двох комітетів і запропонував визнати автокефалію Церкви незалежної держави Україна — Православної церкви України.

Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський ПЦУ Олександр Драбинко назвав рішення Собору ЕПЦ «другою визначною подією після вручення Томосу». Він зазначив, що відтепер Україна фактично знімає із себе ізоляцію, в якій перебувала десятки років.

Рішення ЕПЦ уже привітав один із ієрархів Грузинської православної церкви.

Водночас Синод РПЦ заявив, що розглядатиме «правомірність присвоєння автокефалії розкольницькій церкві в Україні» та «наслідки» рішення Елладської церкви для міжцерковних відносин Москви і Афін.