Віктор Бондар (депутатська група «За майбутнє»):

— За останні тижні ми почули багато різної інформації щодо того, як буде змінюватися адміністративно-територіальний устрій в Україні, чи залишиться замість 456 лише сто районів, чи буде радикально скорочено кількість лікарень і в кожній області їх залишиться три-чотири, а максимум — п’ять. Хтось може дати відповідь, що насправді відбуватиметься на рівні районів, які райони залишаться, що буде з тими районами, які будуть перетворені на дві-три об’єднані територіальні громади, який буде статус населених пунктів, які були центрами ліквідованих районів? Нас цікавить, що насправді відбудеться з медичною реформою, бо ми чуємо, що в кожній області залишатиметься тільки три—п’ять районних лікарень. Ми хочемо почути від уряду відповіді на ці запитання.

Святослав Вакарчук (фракція «Голосу»):

— Останні декілька тижнів точаться різні розмови щодо нашої безпекової та міжнародної політики. Слава Богу, на погоджувальній раді домовилися заслухати з цих питань міністрів оборони та закордонних справ, бо Україна сьогодні веде війну із жорстоким, підступним і підготовленим агресором. Тому Україна теж має бути сильною і підготовленою та пам’ятати, що по-справжньому наші інтереси ніхто, крім нас самих, не захищатиме. Ми дякуємо нашим міжнародним партнерам за надану допомогу, але усвідомлюємо, що навіть у них можуть бути власні геополітичні та інші інтереси, які не завжди відповідатимуть інтересам України. Саме тому ми вітаємо рішення більшості фракцій підтримати нашу ініціативу зі створення Тимчасової спеціальної комісії, яка б виробила спільну позицію Верховної Ради щодо нашої міжнародної політики.

Юрій Загородній (фракція «Опозиційної платформи — За життя»):

— Відновлення миру на Донбасі залишається головним завданням влади всіх гілок влади і єдиний можливий шлях — це прямі переговори в чотирикутнику Київ—Донецьк—Луганськ—Москва і реалізація Мінських угод... Єдиним провідником змін може бути Верховна Рада. Від парламенту залежать прийняття закону про вибори, про амністію, введення в дію закону про особливий статус Донбасу, внесення змін до Конституції України. Відмова від виконання Мінських угод, будівництво стіни, що ізолює наших громадян, — це і є справжня капітуляція і зрада. Виконання Мінських угод — єдиний шлях до миру і розвитку України, ствердження її на світовій арені. Сильні держави не розкидаються своїми територіями і, що набагато важливіше, своїми громадянами. Тому потрібно насамперед думати, як повернути Донбас в Україну і Україну на Донбас.

Микита Потураєв (фракція «Слуги народу»):

— Наша парламентська делегація брала участь у сесії ПА ОБСЄ і я хочу подякувати всім її членам, які працювали як єдина команда, попри те, що вони належать до різних політичних сил. Я хочу подякувати Артуру Герасимову з «Європейської солідарності», робота якого в кулуарах, абсолютно жорстка і проукраїнська, засвідчила, що курс на санкційний тиск щодо РФ є незмінним. Я хочу подякувати Ользі Бєльковій із «Батьківщини», яка під час наших міжнародних зустрічей дуже жорстко ставила запитання про небезпеку проекту «Північний потік-2» не тільки для України, але й для світу... Ми провели дуже плідні переговори із президентом ПА ОБСЄ Георгієм Церетелі, який засвідчив свою прихильність до тих завдань, які ставить наша делегація щодо можливого врегулювання російсько-української війни та стосовно того, яку позицію займатиме ОБСЄ, якщо в цьому питанні не буде прогресу. Також відбулися дуже предметні переговори з об’єднаною делегацією Конгресу та Сенату США, з головами британської та шведської делегацій. Наші колеги по ПА ОБСЄ засвідчили важливість активної позиції української сторони в питаннях деескалації та ініціативи Президента України. Ми у свою чергу відзначили, що питання безпеки залишається найпершим пріоритетом України.

Юлія Тимошенко (фракція «Батьківщини»):

— Я хотіла б, щоб ми не замовчали, що в День захисника України тисячі співвітчизників вийшли на вулиці і площі міст, бо ми, як Україна, вже не один раз наступали ці граблі. Коли в людей немає жодного шансу вплинути на ухвалення рішень, то в них за Конституцією залишається єдине право — на протест. Але я переконана, що новий Президент, нова Верховна Рада і новий уряд докорінно відрізняються від усіх попередніх авторитарних, недемократичних режимів тим, що ви хочете чути людей... Тому я хочу, щоб ви згадали, що новий Президент говорив про закон про референдум і що кожне важливе рішення прийматиметься після того, як люди висловлять свою волю... Пропоную всім нам визначити як пріоритетний законопроект про проведення Всеукраїнського референдуму, і треба його прийняти в турборежимі, який демонструє Верховна Рада.

Софія Федина (фракція «Європейської солідарності»):

— Хочу від волонтерської спільноти привітати всіх захисників України, бо саме завдяки їм ми маємо можливість сидіти в цій залі і жити у своїй українській державі. І саме тому десятки тисяч людей вийшли на вулиці своїх міст із гаслом «Ні капітуляції!»... Оскільки у нас парламентсько-президентська республіка, то ми, як парламентарії, маємо дослухатися до позиції людей, які вишли на вулиці. І реальна причина, чому люди вийшли на вулиці — це щоб захистити свою державу. Не Україна має відводити свою армію, а Московія має забрати свої війська із двох з половиною тисяч квадратних кілометрів української землі. Також дуже прошу, щоб до порядку денного було внесено законопроект про надання статусу учасника бойових дій нашим добровольцям.

Фото Сергія Ковальчука