Про це йшлося під час чергового засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську. Як повідомила ЗМІ прес-секретарка голови української делегації в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер, виконання безпекового блоку Мінських угод є ключовим для повернення миру на Донбас. Однак бойовики продовжують обстріли, стягнули до лінії зіткнення танки та міномети.

«Всупереч Мінським домовленостям НЗФ ОРДЛО продовжують систематично порушувати режим тиші уздовж всієї лінії зіткнення, зокрема в районі Золотого та Петрівського, де відповідно до рамкового рішення ТКГ 2016 року має відбутися розведення сил та засобів. Українська сторона чітко зазначила: таке розведення може відбутися лише за умови дотримання семиденного режиму тиші на цих ділянках. Попри зобов’язання, зафіксовані Мінськими угодами, НЗФ ОРДЛО не відводять від лінії зіткнення важку артилерію, натомість розміщують на передовій танки та міномети. Окремо українська сторона наголосила на необхідності демілітаризації Кальміуського, Новоазовська, Саханки, Кумачового, де має бути відведено важке озброєння та техніку», — написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці.

За словами Д. Оліфер, нині гостро стоїть питання доступу СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО включно із непідконтрольною Україні ділянкою україно-російського кордону. «Їхні патрулі зазнають систематичних перешкоджань з боку НЗФ 
ОРДЛО, що є прямим порушенням Мінських угод», — підсумувала вона.

Підтвердив цю інформацію й спецпредставник ОБСЄ на переговорах Мартін Сайдік. «На жаль, сторонам не вдалося виконати розведення сил у Петрівському і Золотому, яке було узгоджено на минулій зустрічі контактної групи. Проте сторони підтвердили намір розвести сили на пілотних ділянках. Я сподіваюся, що вони зроблять це в майбутньому. Графік обговорювався, але сторони консенсусу не досягли», — сказав він.

А за добу (на ранок 16.10) російські найманці 26 разів порушили режим припинення вогню. За даними прес-центру штабу ООС, противник обстрілював позиції наших військових із заборонених Мінськими угодами мінометів калібру 82 мм, озброєння БМП, гранатометів різних систем і стрілецької зброї.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» противник гатив поблизу Авдіївки, Водяного, Новогнатівки, Опитного, Павлополя, Новотроїцького, Пищевика.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник відкривав вогонь біля Новолуганського, Луганського, Золотого, Травневого.

«Внаслідок обстрілів двоє військовослужбовців Об’єднаних сил загинуло від пострілів снайперів, четверо — дістали поранення, а ще один військовий — бойове травмування», — зазначили в штабі.