Необхідність розвитку міжпарламентської співпраці, координація дій у рамках «Східного партнерства», важливість ініціативи щодо створення в ПАРЄ постійної групи «Балтік плюс» — ключові теми зустрічі Президента України Володимира Зеленського із Спікером Сейму (парламенту) Латвійської Республіки Інарою Мурнієце. Перемовини відбулися у рамках офіційного візиту глави нашої країни до Риги в понеділок. Також латвійські парламентарії були задоволені тим, що понад 60% українців хочуть бути у Євросоюзі, й обіцяли підтримувати Україну на цьому шляху, інформує прес-служба українського лідера.

Володимир Зеленський під час зустрічі з Інарою Мурнієце розповів про реформи, які імплементує Україна. Латвійські депутати зазначили, що реформи є складними, однак наголосили, що задоволені динамікою змін, які наближають Україну до європейського простору, інформує прес-служба Президента України. Вони також запросили представників українського уряду та парламенту на конференцію щодо питань України, яка відбудеться в Ризі у грудні.

Під час перемовин із Прем’єр-міністром Латвійської Республіки Кріш’янісом Каріньшем В. Зеленський подякував за послідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України й позицію щодо санкцій проти Росії. «Для нас дуже важливий цей візит. Сьогодні наш пріоритет — припинення війни. І дуже важливо, щоб у нас була допомога Європи, наших друзів, які спільно й чесно нас підтримують», — цитує Володимира Зеленського його прес-служба.

Сторони відзначили поступове зростання обсягів двосторонньої торгівлі між країнами та наявність можливостей для подальшого розвитку економічної співпраці. Володимир Зеленський поінформував латвійську сторону про кроки української влади, здійснені з метою поліпшення умов ведення бізнесу в Україні, та можливості для інвестицій.

Кріш’яніс Каріньш підтримав нашу країну у питаннях «Північного потоку-2», наголосивши, що Латвія на всіх майданчиках виступала проти цього проекту.

Окрім того, В. Зеленський у рамках офіційного візиту поспілкувався з представниками української діаспори та наголосив на важливості її ролі у підтримці нашої країни, адже, за його словами, саме вона є «нашими голубами миру», які доносять усьому світові правду про події в Україні. Президент закликав представників діаспори не забувати дні пам’яті українських воїнів, які загинули за незалежність нашої держави.

Фото: president.gov.ua