Про це йдеться у прес-релізі, розміщеному на сайті федерального уряду Німеччини. «Ми вітаємо останні позитивні зрушення в імплементації Мінських угод та покладаємо сподівання на наступну зустріч у «нормандському форматі» в Парижі, яка повинна досягти прогресу в розв’язанні конфлікту на сході України», — зазначено в повідомленні. Сторони знову підтвердили позицію, що анексія Криму є незаконною.

Зауважимо, на сайті уряду не уточнюється, які саме зрушення мали на увазі лідери Франції та ФРН.

На тлі заяв Макрона і Меркель прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков повідомив, що Кремлю зараз важко коментувати вимоги України щодо розпуску угруповань «ЛНР» та «ДНР». За його словами, це «нові ввідні» від Києва, й Москва поки не розуміє, чи є ця вимога відмовою України від Мінських угод. 

Йдеться про умови, які раніше озвучив глава української делегації в ТКГ Леонід Кучма на черговому засіданні в Мінську. Як відомо, зазначалося, що Київ готовий приступити до реалізації політичної частини Мінських домовленостей — проведення місцевих виборів і надання ОРДЛО «особливого статусу», але Україна наполягає, щоб політичному компоненту передував безпековий. Зокрема, це розпуск угруповань «ЛНР» і «ДНР», повне припинення вогню, забезпечення моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України тощо.