Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Галина Янченко (на знімку) («Слуга народу») у форматі роботи платформи «Кадровий резерв України» підбила перші підсумки роботи нового складу парламенту. Природно, що мова йшла про антикорупційне законодавство. «Перші два місяці профільний комітет намагався врегулювати питання, які нам залишилися у спадок, — зауважила Г. Янченко. — Нам вдалося ухвалити низку змін до законодавства, які допоможуть краще працювати тим антикорупційним органам, які давали хоч якийсь результат. А недієздатні — відправити на сторінки історії».

Окреслюючи антикорупційну інфраструктуру з урахуванням уже ухвалених змін, народний депутат зазначила, що на вершині цієї піраміди стоїть Національне антикорупційне бюро (НАБУ). Тепер це оновлений правоохоронний орган, який проводить досудові розслідування. Щоб допомогти цій структурі, законодавці надали їй можливість для співпраці з правоохоронцями інших країн, а також НАБУ зможе самостійно здійснювати прослуховування. Щоправда, невирішеним залишається момент, пов’язаний із технічним утіленням такої можливості. Утім, зазначила парламентарій, це питання адресовано передусім до мобільних операторів.

Наступна інстанція — Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП). Цей орган здійснює процесуальне керівництво та нагляд за роботою НАБУ. На цьому етапі народні депутати та представники громадських організацій перебувають в активній фазі розробки законодавства. За словами Г. Янченко, нині на різних майданчиках тривають обговорення та узгодження з приводу того, що ще належить зробити. Народний депутат високо оцінила те, що новому парламенту вдалося розблокувати роботу Вищого антикорупційного суду (ВАС). «Це велика перемога, бо була загроза, що його робота заблокується величезною кількістю справ, у тому числі, й дріб’язкових, — акцентувала вона. — Ми пішли цьому органу назустріч і дозволили займатися тільки справами, переданими НАБУ та САП. Ці справи, незалежно від того, на якій стадії досудового розгляду вони перебували, вже у ВАС. Усі решта потраплятимуть туди поступово з огляду на те, коли вони відкриватимуться і коли за ними починатиметься слідство. Коли навантаження на ВАС зменшиться, там можуть займатися і корупційними справами меншого рівня».

Народний депутат відзначила важливість ухвалення законопроекту про захист та додаткове фінансове стимулювання викривачів, а також змін до деяких законодавчих актів з метою приведення їх у відповідність до нещодавно оновленої статті 80 Конституції в частині скасування депутатської недоторканності. Про це «Голос України» детально інформував у № 193 за 9 жовтня 2019 року.

Просвітницький проект «Кадровий резерв України», в рамках якого відбувалася розмова з народним депутатом Г. Янченко, покликаний мобілізувати, підготувати та об’єднати небайдужих. На цій платформі мають намір сформувати «Команду 1000» — фахівців, готових до роботи на оновленій системі державної служби.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.