Цього дня моделі ракет злітали просто на шкільному подвір’ї.

 


Іще одну візитівку КБ «Південне» для сільського музею Олександр Кашанов передає Івану Чайці.

Фото автора.

У селі Лютенька Гадяцького району, що на Полтавщині, відбувся круглий стіл, присвячений 240-річчю від дня народження видатного земляка — батька вітчизняних бойових ракет Олександра Засядька. Нагадаємо, що саме в цьому селі представник відомого козацького роду, син головного гармаша Запорізької Січі не лише народився, а й створив та випробував перші в тодішній імперії бойові ракети. Згадане дійство на його честь було досить представницьким і вийшло за рамки традиційного зібрання з нагоди чергового ювілею.

Тим паче, що цього дня на малій батьківщині Олександра Даниловича зустрічали чимало поважних гостей із Києва, Дніпра, Полтави та Житомира. Серед них найбільшою була делегація представників розташованого у Дніпрі державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне», котрі по праву вважають себе продовжувачами справи Олександра Засядька і творять славу українського ракетобудування сьогодні.

Разом із представниками місцевої влади, музейниками, краєзнавцями, педагогами вони стали першими відвідувачами сільського музею видатного українця, облаштованого в тамтешній загальноосвітній школі. Наша газета вже розповідала про плекання цієї скарбниці минувшини ветераном педагогічної ниви, почесним краєзнавцем України Іваном Чайкою та його однодумцями. Саме він провів першу екскурсію в просторих залах музею, котрій виріс зі скромної «іменної» кімнати в школі.

Для нього у двоповерховій будівлі цього навчального закладу зробили навіть окремий вхід. А головне — наповнили багатьма експонатами, які по-справжньому дивують, захоплюють, вражають. Попри те, що там немає оригіналів-раритетів із тієї далекої епохи. Однак місцеві ентузіасти після багаторічних науково-дослідницьких пошуків замовили фахівцям та, зрештою, зібрали якісно виготовлені копії документів, свідчень сучасників і картин.

Усе те досить повно й виразно відтворює життєвий шлях воїна, конструктора, вченого, винахідника й організатора. Є тут і макети козацької та іншої зброї тих часів. Особливий інтерес викликають, звісно, макети перших бойових ракет і пускових установок для них, які створював Олександр Засядько в рідній для нього Лютеньці. Не обійшли творці музею і досягнень сучасних українських ракетобудівників.

Після огляду музейної експозиції в актовій залі школи почалося засідання круглого столу, яке вів заступник генерального конструктора КБ «Південне» з наукової та навчальної роботи Олександр Кашанов. Його учасників привітав керівник секретаріату

Комітету з державних премій України в галузі науки і техніки Вадим Стогній. При цьому перебіг засідання зовсім не нагадував нудний лекторій. Адже подальші привітання та доповіді сусідували зі справді креативними віншуваннями творця бойових ракет від його молодих земляків.

Зокрема, учні Лютенської школи презентували життєпис видатної особистості у вигляді підготовленого ними оригінального відеосюжету та тематичного театралізованого дійства. Не менше захопила присутніх і хореографічна композиція з відтворенням випускного балу кадетів (одним із них свого часу був Олександр Засядько) у виконанні учнів Гадяцького коледжу культури і мистецтв.

Водночас глибокими і змістовними були доповіді Олександра Кашанова, Івана Чайки, керівника Полтавського музею авіації та космонавтики імені Ю. Кондратюка Андрія Пушкарьова, директора Житомирського музею космонавтики імені С. Корольова Ірини Дячук та інших фахівців. У своїх виступах умовний місток між епохами й поколіннями спорудили начальник відділу Національного центру аерокосмічної освіти молоді імені О. Макарова Ірина Федоренко та інженер, представниця ради молодих фахівців КБ «Південне» Анна Рязанцева.

У підсумковій резолюції круглого столу його учасники наголосили на необхідності продовження подальшої тісної співпраці задля розвитку й популяризації ракетно-космічної галузі між її сьогоднішніми представниками та музейниками, істориками, краєзнавцями, активістами молодіжних та інших громадських організацій, ентузіастами цієї справи. Надто з огляду на те, що вона була й залишається візитівкою науково-технічного прогресу нашої держави.

Своєрідним салютом на честь Олександра Засядька став запуск моделей ракет на твердому паливі. Його просто на шкільному подвір’ї виконав керівник гуртка ракетомоделювання Полтавського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Ігор Фірсов. А допомагали йому в цьому місцеві школярі. За яскравим, видовищним і насиченим емоціями дійством, крім учасників круглого столу, спостерігали чимало школярів і селян — земляків батька вітчизняних бойових ракет. Завершальним акордом круглого столу стало покладання квітів до пам’ятного знака на честь Олександра Засядька, що височіє в центрі Лютеньки.