Приурочили заходи до Дня проголошення Турецької Республіки, що відзначається 29 жовтня. Розпочнуть їх 21 жовтня концертом у Національній філармонії України, а завершать показом фільмів 1—3 листопада. Про це напередодні журналістам розповів Надзвичайний і Повноважний Посол Турецької Республіки в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере.

Він, зокрема, зазначив, що нині пересічні українці знають про Туреччину переважно в контексті відпочинку. Це й не дивно, адже щороку потік туристів до теплого й сонячного узбережжя стрімко зростає. Посилилися також зв’язки у сфері науки і культури. Зокрема, наші студенти часто обмінюються практиками на рівні університетів. Також є програма грантів, і в разі успішного складання іспитів українські студенти можуть безплатно здобувати освіту в турецьких вишах. З метою поглиблення такої співпраці між двома країнами в Києві нещодавно було відкрито Турецький центр, на базі якого здійснюється вивчення турецької мови, відбуваються різні культурні та освітні заходи.

Їдуть до Туреччини українці й на лікування. Проте, як зазначили журналісти, інколи ці кейси бувають успішні, інколи є нарікання. На що пан посол відповів, що до посольства такі сигнали не надходили, хоча публікації в пресі з цього приводу мали місце. Амбасада, а також усі причетні до цього належним чином реагують і надалі реагуватимуть. Він також додав, що за останні роки в Туреччині серйозно поліпшився рівень медичних послуг, а отже, вони сподіваються і зацікавлені в розвитку медичного туризму.

Не минулося й без гострих запитань. Так, журналіст «Голосу України» попросила прокоментувати ситуацію, яка мала місце з прийомом у Туреччині депутатів і високопосадовців з Росії, серед яких були представники анексованого РФ Криму. Пан посол зазначив, що вони вже зустрілися з братами — кримськими татарами, і ті поділилися своїм сприйняттям цього делікатного питання, також відбулися розмови на рівні дипломатичних відомств. «Утім, можу наголосити, що з 2014 року Туреччина неодноразово заявляла про невизнання анексії Криму і з цього питання наша політика не змінилася. Якщо ж ми відштовхуватимемося від фотознімку, який було зроблено на багатосторонньому заході, на якому Президент Ердоган вітає всіх без винятку учасників, це буде неправильно, — зазначив посол. — Наша політика незмінна».

А поки що Київ може ближче познайомитися з Туреччиною, зокрема, і через фільми, які демонструватимуть з 1 по 3 листопада в кінотеатрах «Ліра», «Лейпциг», «Дніпро», «Братислава» та «Київська Русь». Для виступу ж у філармонії організатори запросили всесвітньо відомого українського піаніста Олексія Ботвінова, кримськотатарського віртуоза-гітариста, композитора Енвера Ізмайлова та одного з найкращих перкусіоністів світу Бурхана Очала. В їхньому виконанні прозвучать класичні твори. Сама ідея концерту — єднання культур.