Сюди приїхали археологи з Польщі, а також науковці, історики, краєзнавці з Києва, Львова, Харкова та інших міст України.

Байковецький сільський голова Анатолій Кулик зауважив, що пам’ятка черняхівської культури має велику історичну цінність: «Нині ми хочемо привернути увагу до нашого минулого, щоб у майбутньому створити музей, який приваблюватиме туристів не лише з України, а й з усіх куточків світу». Архітектор Юрій Вербовецький презентував макет унікального культурного об’єкта. Артефакти, що будуть там представлені, датовані III—V ст. н. е.

Під час пленарного засідання своїм досвідом ділилися сусіди з Польщі. Адже схожий проект у них уже успішно реалізовано. Його втілення тривало п’ять років. Цікаво, що один із скансенів у Польщі є приватним і фінансово успішним. Про свої здобутки в археології розповіли також представники кількох областей України.

На сайті Байковецької ОТГ висловлюють сподівання, що музей-скансен буде зведено. А ще сподіваються на підтримку державних органів влади, інвесторів, меценатів, адже реалізація цього проекту підвищує імідж Тернопільщини і Байковецької громади, зокрема, як регіону, де поряд із соціальними проблемами вирішують питання збереження історичної спадщини.

Фото з сайту Байковецької ОТГ.