У країні виробляють і продають десятки, якщо не сотні видів ракії — виноградної горілки. 

У людей, які звикли споживати 50—100 грамів ракії під «Шопський» салат, уже склалися певні уподобання. Найчастіше купують «Ямболську», «Бургаську», «Сургуларську», а останнім часом і «Грозден» — за їх аромат і м’якість.

Із усіх цих напоїв влада Болгарії з метою захисту інтересів своїх виробників запропонували внести до реєстру європейської інтелектуальної власності «Ямболську гроздову ракію» (гроздовий — виноградний). І, як повідомило Болгарське національне радіо, комісія ЄС, яка займається цією реєстрацією географічних позначень спиртних напоїв, схвалила пропозицію і внесла її до списку захищених європейських марок. Комісія не тільки публічно сповістила про це, а й навела всі специфічні характеристики даного спиртного напою. Зокрема, зазначається, що «Ямболську гроздову ракію» виробляють на заводах Ямбола й Бургаса з 1930 року з білого й червоного сортів винограду. Вона вирізняється солом’яно-жовтим кольором, гармонічним ароматом фруктів, що їх додають в неї для смаку, а також приємним післясмаком винограду. При цьому «Ямболська гроздова…» обов’язково має містити 40 градусів алкоголю. Решта видів напоїв з відхиленням від цих характеристик вважатимуться підробкою, а їх виробників покарають за використання популярної марки.

Болгарське національне радіо зауважує, що «Ямболська гроздова ракія» поповнила список алкогольних напоїв з географічним зазначенням їх походження, у якому вже було понад 235 найменувань, захищених товарним знаком.