Захід фінансується Європейським Союзом у рамках відповідної програми прикордонного співробітництва «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014—2020». 

Реалізація цього проекту з бюджетом 565 080 євро триватиме впродовж двох років. Закарпатський музей отримає фінансування в розмірі 126 470 євро, але повинен забезпечити власний десятивідсотковий внесок у сумі 12 647 євро. Партнерами виступають Повітовий музей Сату-Маре (Румунія) та Музей української культури у Свиднику (Словаччина).

За словами директора закарпатського скансену кандидата історичних наук Василя Коцана, в рамках реалізації проекту очолювана ним установа розширить матеріально-технічну базу, придбавши нове обладнання для фондосховища групи «Текстиль»; закупить комп’ютерну техніку; залучить до вивчення музейних колекцій фахівців, науковців, фотографів; проводитиме різнопланові виставки; вийде на всеукраїнський та міжнародний рівень завдяки розповсюдженню друкованої продукції; обміняється досвідом з румунськими та словацькими колегами щодо збереження, дослідження та популяризації культурної спадщини прикордонного регіону.

Водночас партнери здійснюватимуть спільні польові етнографічні та туризмознавчі дослідження, проводитимуть вивчення архівних і музейних колекцій тощо.

Загалом завдяки проекту буде досліджено, а відтак і збережено величезну культурну спадщину, що знаходиться на території повіту Сату-Маре, Закарпатської області та Пряшівського самоврядного краю. А фахівці (історики, етнографи, музеографи), також школи, університети, бібліотеки, музеї матимуть можливість поглибити контакти під час і після досліджень.

Тож ця співпраця стане ще одним, хай і маленьким, але кроком в інтеграції нашої держави до європейського співтовариства.