Низку актуальних проблем Донеччини було обговорено у Краматорську на розширеному засіданні Комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

У заході, що відбувався під головуванням очільника комітету Дмитра Лубінця і став черговим етапом п’ятиденного перебування депутатів на Донбасі, взяли участь народні депутати України восьмого і дев’ятого скликань, голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко, його заступники та керівники департаментів, командування Об’єднаних сил тощо.

Дмитро Лубінець зокрема наголосив, що нині на Донеччині є вкрай гострими питання забезпечення дотримання прав людей, які постраждали від збройного конфлікту, модернізації системи водопостачання, усунення проблем у системі виплати пенсій, комплексного відновлення доріг, розвитку й осучаснення мережі медзакладів. «За оцінками Моніторингової місії ООН з прав людини, в Україні від початку конфлікту на Донбасі загинуло приблизно 13 тис. осіб, з них 3,3 тис. — це мирні люди, — зазначив

Дмитро Лубінець. — Ще 9 тис. мирних мешканців дістали поранення. Тому, коли ми говоримо про відновлення зруйнованого житла, інфраструктури, — це правильно, але ми маємо пам’ятати про біль, горе, втрати і скалічені долі. І думати про відновлення довіри та будівництво місточків до їхніх сердець».

Накопичені проблеми дійшли критичної межі, і розв’язання їх, на переконання народних депутатів, не можна відкладати. Отже, учасники засідання напрацювали низку пропозицій для законотворців.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.