Як відомо, видані у так званих «ДНР» та «ЛНР» і анексованому Криму дипломи й інші освітні документи Україна не визнає.

Абітурієнти мають можливість вступити за спрощеною процедурою до українських вишів через центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна». Після початку роботи центрів у 2016 році понад 850 абітурієнтів з Донбасу вступили до українських вишів за такою процедурою, тоді як цього року їх кількість сягнула 1600. За той самий період кількість вступників серед кримчан збільшилася з 153 до 265. Про це розповіла міністр освіти і науки Ганна Новосад, підбиваючи підсумки роботи згаданих центрів.

«Цьогоріч освітні центри працювали з 3 червня до 27 вересня. Загалом ми спостерігаємо постійне збільшення кількості дітей, які вступають до українських вишів через центри «Крим-Україна» і «Донбас-Україна». Зазначу, що вступ абітурієнтів з Криму та Донбасу — це завжди перепони з боку Російської Федерації, яка окупувала ці території. Усе це спричиняє те, що кількість дітей, які мають доступ до української освіти, все одно невисока. Тому ми вживаємо низку заходів задля захисту потенційних вступників. До них, наприклад, належить шифрування особистих даних у наказах про зарахування», — цитує Ганну Новосад прес-служба МОН.

Центри «Крим-Україна» працювали на базі 35 закладів вищої освіти в різних регіонах України — Києві, Львові, Одесі, Миколаєві, Харкові, Херсоні, Запоріжжі та Дніпрі. Кримчани могли вступати до вишів, де створені такі центри, на місця державного замовлення в межах встановлених квот. Цього року для них було виділено 2 600 місць.

Найбільше абітурієнтів, які скористалися послугами центрів «Донбас-Україна» та «Крим-Україна», вступило до переміщеного з Криму до Києва Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського (таких було 110). На другому місці опинився Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана (51 особа), на третьому — Національний університет «Львівська політехніка» (24 вступники), на четвертому — Херсонський державний університет (22 особи).

Водночас центри «Донбас-Україна» діяли на базі майже 40 вишів — переміщених із зони ООС чи розташованих на підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей. Зокрема, такі структури працювали у Києві, Бахмуті, Вінниці, Краматорську, Костянтинівці, Сєвєродонецьку, Старобільську, Торецьку.

Найбільше мешканців окупованого Донбасу, які скористалися послугами таких центрів, вступило до Східноукраїнського національного університету
ім. Володимира Даля (177 осіб), Горлівського інституту іноземних мов ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет» (133) та Приазовського державного технічного університету (124 особи).

Вл. інф.