Правоохоронці викрили групу осіб, які займалися липовим оформленням інвалідності для учасників АТО. Оформляли інвалідність та привласнювали соціальні виплати двоє тернополян і киянин. Підприємливих шахраїв викрили співробітники відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління (детективів) ГУ НП в Тернопільській області спільно з працівниками управління СБУ в області та прокуратурою міста Тернополя.

Як повідомив начальник відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління (детективів) Юрій Барабан, двоє мешканців Тернополя підшукували атовців і пропонували їм оформити інвалідність за станом здоров’я. Охочі знаходилися, адже це давало можливість щомісяця отримувати пенсійні виплати по III групі інвалідності. Аферисти весь паперовий процес брали на себе. У ветеранів просили нотаріальну довіреність, аби здійснювати правочини від їхнього імені. Люди довіряли зловмисникам: збирали необхідні документи, відкривали банківські рахунки й передавали аферистам. Пакет документів шахраї пересилали своєму спільнику в Київ, який через медзаклади оформляв довідки з липовими діагнозами. З підробленими документами учасники АТО проходили в Тернополі медико-соціальну експертну комісію для встановлення інвалідності. Після цього люди мали б отримувати одноразову грошову допомогу в розмірі понад 400 тис. грн та щомісячну пенсію. Проте одноразові виплати осідали у кишенях шахраїв, адже атовці передали їм реквізити своїх банківських рахунків і доступ до них. Люди навіть не здогадувалися, які суми надходили на їхні електронні гаманці.

Нині відомо про 15 осіб, які незаконним способом оформили інвалідність, а їхні виплати присвоїли собі аферисти. Під час обшуків у зловмисників вилучили гроші, документи, засоби зв’язку, банківські картки. Відомості за цим фактом внесено до ЄРДР і кваліфіковано частиною 3 статті 190 ККУ — шахрайство, вчинене у великих розмірах. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. Триває досудове розслідування, повідомили у відділі комунікації поліції області.