Заступник голови ОДА Василь Івасик, директор ДП «ДерждорНДІ» Артем Безуглий, начальник Служби автодоріг в Івано-Франківській області Василь Буджак (зліва направо). 

Кінець жовтня у цьому краї радує сонячною теплою погодою. Однак тут активно готуються до зими. Напередодні Дня автомобіліста і дорожника область стала майданчиком для проведення науково-практичного семінару «Сучасні технології експлуатаційного утримання автомобільних доріг у зимовий період». Його організували Державне агентство автомобільних доріг України (Укравтодор) спільно з ДП «Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М. П. Шульгіна».

Учасників заходу напередодні професійного свята привітав заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Василь Івасик. Директор ДП «ДерждорНДІ» Артем Безуглий акцентував увагу на останніх змінах у законодавчих та нормативних документах щодо розвитку та утримання автомобільних доріг. Основними мають залишитися маршрутний принцип оновлення автошляхів та їх пріоритетність, запровадження середньострокового планування в розробленні проектів, виважена цінова політика.

Доповідачі представили проект національного стандарту щодо вимог безпеки дорожнього руху, здійснили огляд сучасних технологій і матеріалів для зимового утримання. Звісно, нашій країні важко рівнятися на передові світові взірці. Однак підприємства, які займаються експлуатаційним утриманням автошляхів, прагнуть мати в своєму арсеналі нову снігозбиральну та снігоочисну техніку. Досі не придумано ефективнішого матеріалу для плавлення льоду, ніж сіль, а зокрема — звичайна натрієва. Однак наголос робиться на превентивних заходах, тобто запобіганні слизькості. Для цього найчастіше використовують розчин. Звісно, що на автобанах застосовують і технології підігріву дорожнього полотна та інші заходи. Тож світовий досвід варто вивчати та переймати.

У семінарі взяли участь представники служб автомобільних доріг в областях, облавтодорів та їхніх філій, підрядних, проектних та наукових організацій, які обмінялися власним досвідом зимового утримання автомобільних доріг.

Зокрема, керівник Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області Василь Буджак розповів про пріоритетні завдання прикарпатських автошляховиків та запевнив, що професіоналізм і співпраця з владою та органами самоврядування дадуть змогу забезпечити безперебійний та безпечний рух на дорогах у зимовий період.

«На Прикарпатті є тисяча кілометрів доріг державного значення і п’ять гірських перевалів на них, а також понад три тисячі кілометрів місцевих автошляхів. Мешканцям області й туристам байдуже, в чийому вони підпорядкуванні. Тож спільно дбаємо, щоб виконати головне завдання — забезпечити безперешкодний та безаварійних рух дорогами Івано-Франківщини», — наголосив керівник.

Специфіку гірської області відчули на собі учасники семінару, коли піднялися на Кривопільський і Буковецький перевали. Тут саме триває ремонт дороги Р-24 Татарів — Кам’янець-Подільський. Начальник Верховинської філії Облавтодору Михайло Ватаманюк розповів, що сніговий покрив тут сягає й метра. І це додає клопоту дорожникам. Товстий шар криги іноді жодна сіль неспроможна розтопити. Тож використовують піщану суміш. Досвід і техніка є, до зимових випробувань готові.

Крім Облавтодору, за експлуатаційне утримання доріг державного значення Івано-Франківської області відповідають ТОВ «ПБС» і ТОВ «БМБУД». Служба автодоріг перевірила готовність цих організацій до роботи в осінньо-зимовий період. Підрядні організації виконали необхідні ремонти техніки. Підготовлені бази протиожеледних матеріалів — піску та шлаку, а також технічної солі. Завершена підготовка майданчиків для тимчасового перебування важковагових транспортних засобів у осінньо-зимовий період. Для координації заходів та забезпечення безперебійної роботи передбачено спільне цілодобове чергування інженерно-технічних працівників Служби автодоріг і підрядних організацій. На Вишківському та Яблунецькому перевалах створено чергові бригади, оснащені відповідною технікою і резервними екіпажами.

Налагоджена міжвідомча та міжобласна взаємодія структур Укравтодору, Укртрансбезпеки, Національної поліції, ДСНС та місцевих органів виконавчої влади під час виконання спільних заходів із протидії загрозам ускладнення дорожнього руху, які можуть виникнути в зимовий період.

Фото прес-служби ДП «ДерждорНДІ».