Лише за кілька днів два найбільші грецькі міста — Афіни й Салоніки — перетворилися на суцільний смітник з усіма наслідками: неприємні запахи, миші й пацюки, що розтаскують харчові відходи, і рої мух. Така ситуація виникла у зв’язку з тим, що муніципальні працівники, котрі займаються збором і вивезенням міського сміття, оголосили страйк.

Вони протестують проти розробленого урядом законопроекту, що передбачає можливість приватизації деяких муніципальних підприємств, котрі займаються освітленням міст, доглядом за парками й місцями масового відпочинку, вивезенням сміття і проведенням санітарних робіт на вулицях і площах. Раніше для їх передачі в приватні руки необхідно було заручатися підтримкою всіх депутатів місцевих рад. Партія «Нова демократія», яка взяла курс на приватизацію всього, що не є прибутковим для держави, запропонувала внести зміни до закону. Тепер він полегшує приватизаційні процеси. І бажаючому отримати у власність одне з муніципальних підприємств достатньо заручатися підтримкою мера чи декількох депутатів.

Ті, хто збирає і вивозить міське сміття, не без підстави побоюються, що новий власник розпочне свою діяльність зі звільнення «зайвих» людей і збільшення навантаження на тих, кому пощастить залишитися на своєму робочому місці. А профспілка працівників муніципальних підприємств вважає, що, передавши в приватні руки збір сміття, міська влада одразу підвищить так званий «сміттєвий податок». Мери кількох міст Греції, щоб заспокоїти протестувальників, публічно й урочисто заприсяглися не допускати звільнень і внести цей пункт у договір про приватизацію. Але греки добре знають ціну цим обіцянкам. Адже влада в місті може змінитися, і новий мер не стане виконувати обіцянки свого попередника. Тому й вимагають законодавчих гарантій, що муніципальні об’єкти не передаватимуться за кивком пари депутатів міських рад в приватні руки.

Робітники підприємств з утилізації сміття протестують з минулого тижня, і за цей час влада зрозуміла: ще трішки, і всі міста перетворяться на суцільні смітники. Влада грецької столиці навіть провела у вихідні дні акції зі збирання сміття мешканцями навколишніх будинків. Але зусиль «аматорів» не вистачило, щоб вулиці Афін стали чистими. До того ж «професіонали» перекрили всі під’їзди для сміттєвозів до міських звалищ. Водіям доводилося прориватися на них за допомогою поліції. А ті, в кого забракло терпіння стояти перед непохитними лавами протестувальників, скидали відходи в місцях, не відведених для цього. Що лише ускладнило проблему появою нерегламентованих смітників.

У четвер, коли депутати парламенту мали розглядати законопроект уряду з небажаними поправками, у Греції було оголошено загальнонаціональний страйк усіх незадоволених становищем, що склалося. А робітники комунальних підприємств Афін прийшли з мітлами й лопатами під будівлю парламенту, щоб депутати від правлячої партії «Нова демократія» зрозуміли, до чого можуть призвести непродумані рішення, якщо їх інструменти для прибирання вулиць застосовуватимуться не за прямим призначенням.

Грецькі ЗМІ зазначають, що влада столиці й кількох міст звернулася до жителів з незвичайним проханням — не виносити в ці дні сміття з дому. За їхньою логікою, городяни мають перетворити й свої квартири на смітники. Ось чому вимоги сміттярів у Греції підтримують усі й цікавляться: а куди дівають побутові відходи працівники мерії і депутати? Невже залишають у своїх помешканнях!?