Важко сказати, наскільки дієвою формою досягнення суспільної мети є петиції, що розміщуються на сайті глави держави. Однак співгромадяни їх створюють, розміщують, голосують, і у такий спосіб домагаються змін. Чи не домагаються?

Черговий заклик з’явився на офіційному інтернет-порталі Президента України. «Створити спеціальний орган, який контролюватиме ціни на продукти! Бо долар впав — ціни зросли, долар піднявся — ціни зросли! І таким чином всі підвищення зарплат і пенсій не дають людям можливості щось заощадити!» — йдеться у петиції. Її автор — якийсь Сергій Воронін.

Петицію, як годиться, зареєстровано 24 жовтня. Ініціативу підтримали уже майже 300 осіб. Збір підписів триватиме ще 90 днів. Нагадаємо: аби петицію розглянув глава держави, вона має набрати 25 тисяч підписів.

Звісно, розглянути ще не означає вжити заходів. Разом з тим дивує, чому автор петиції переймається лише цінами на продукти! Маємо не менш безнадійну картину з усіма групами товарів та послуг, комунальними тарифами та цінами на енергоресурси.

Що ж до продуктів харчування, то, якщо пам’ятаєте, ціни на них свого часу — з 1 липня 2017 року — «відпустили» з метою, якщо не помиляємося, «усунути зайвий адміністративний тиск на бізнес, зробити виробництво інвестиційно привабливим і надати можливість підприємцям швидше адаптуватися до кон’юнктури ринку».

А перевіряльників та контролерів у нас більш ніж достатньо! Аби тільки вони хотіли впливати на ціни. Це і Антимонопольний комітет, і НКРЕ, і Держпродспоживслужба. Тож чи варто створювати ще якийсь орган? Гадаємо, що ця петиція приречена.

Тим часом Харківська обласна служба зайнятості повідомляє про допомогу безробітним громадянам у започаткуванні власної справи. З цією метою клієнтам надається фінансова, організаційна та правова підтримка, організовується навчання основ підприємницької діяльності.

«Орієнтуючись на попит і пропозицію на ринку праці, люди, які перебувають на обліку в службі зайнятості й хочуть відкрити бізнес, мають можливість отримати одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності та стати успішними підприємцями», — пояснює директор Харківського обласного центру зайнятості Володимир Міненко.

За дев’ять місяців цього року за сприяння служби зайнятості на Харківщині розпочали власну справу майже 100 безробітних громадян. З них 49 осіб — молоді люди віком до 35 років; 39 жінок; 19 учасників АТО/ООС. 76 осіб попередньо закінчили навчання у Харківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості за програмою «Стратегічне планування та розвиток приватного підприємництва».

І на закінчення — інформація, що стосується отримувачів субсидій. Цього року уряд не зменшуватиме розмір державної допомоги. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

«Субсидії... не будуть зменшені, і цей опалювальний сезон усі ті, хто їх оформив, пройдуть на тих умовах, які вже оформлені. І принцип оформлення субсидій також не зміниться і в наступному році», — сказав він і наголосив, що ті сім’ї, які отримують менші доходи, а, отже, вимагають від держави більшого захисту, будуть отримувати більші субсидії.

«Ми підтверджуємо наші наміри досягти показника, щоб сім’я в середньому не витрачала на комунальні послуги більше 15% від загального доходу», — додав він.

Що ж, почекаємо? Живі перекази, а віри їм не ймеш!

Підсумовував Віктор БОНДАР.