Легалізація грального бізнесу у нас поки що залишається на стадії законопроекту. Але в Херсоні вже відбувся «Перший український гральний форум», на якому гостям розповідали про досвід Грузії. Ставлення простих городян до цього швидше негативне (відмова облради виділити 200 тис. грн на організацію заходу — красномовне тому підтвердження). А от виконавча влада однозначно «за». На офіційному сайті Херсонської ОДА навіть процитували заяву її очільника Юрія Гусєва: «Наш регіон має унікальне географічне розташування і туристичні можливості. А гральний бізнес повинен стати магнітом, він здатен залучити багато інвестицій, робочих місць і податків».

Однак у експертів уже виникають сумніви: чи не занадто поспішають чиновники? Адже на форумі йшлося про те, що імовірна легалізація грального бізнесу не означає повернення до практики минулих років, коли шалмани з однорукими бандитами встановлювалися ледь не на кожній вулиці й наплодили десятки тисяч психічно хворих ігроманів. Нині йдеться начебто про відкриття казино у елітних готелях із класом обслуговування чотири та п’ять зірок. Не можна просто за бажанням назвати першу-ліпшу «хатинку» п’ятизірковою і втулити туди рулетку. Заклад має спершу пройти відповідну сертифікацію. І фахівці, уповноважені на це Національним агентством з акредитації України, мають підтвердити, що з комфортом, безпекою гостей та асортиментом послуг тут усе гаразд. А таких на Херсонщині... просто немає.

За даними ДП «Херсонстандартметрологія», в області з 227 оздоровниць та закладів відпочинку заповітними «зірочками» можуть похвалитися лише чотири готелі та бази у Херсоні, Новій Каховці й курортному селищі Залізний Порт на березі Чорного моря. З них лише одна довела своє право на три зірки, решта мають по дві та одній.