МОН не підтримує правки до законопроекту «Про повну загальну середню освіту», що передбачають запровадження 40-годинного робочого тижня для вчителів. Про це заявила міністр освіти і науки України Ганна Новосад у вівторок (29 жовтня) під час спілкування з пресою в Маріуполі.

«Сьогодні під Верховною Радою України планується акція протесту освітян. Причина -- правка партії «Голос» до законопроекту «Про повну загальну середню освіту», яка передбачає впровадження 40-годинного робочого дня для педагогів… Наразі ця правка є погано пропрацьованою і не дає відповідей на запитання, як саме будуть захищені вчителі за функціонування такої системи, як ці години будуть обліковуватись тощо», -- зазначила Ганна Новосад, яку цитує прес-служба МОН. 

Водночас система оплати праці педагогів потребує реформування. Зокрема, МОН вважає доцільним внести окремі надбавки до зарплати вчителів у посадовий оклад. 

«Ненормальна ситуація, коли надбавки за своєю вагою у заробітній платі вчителів можуть переважати над посадовим окладом -- це робить вчителів вразливими до зловживань з боку місцевої влади та адміністрації шкіл. Ми виступаємо за те, щоб кількість надбавок була зменшена, але лише за рахунок їх внесення в посадовий оклад, від якого буде розраховуватися усе подальше зростання заробітної плати. Наприклад, надбавка за престижність має стати частиною посадового окладу вчителя. Також МОН послідовно дотримується позиції, що уряд і Верховна Рада України мають виконати норму прикінцевих положень Закону «Про освіту» і до 2023 року забезпечити найменший посадовий оклад педагогічного працівника на рівні 4 прожиткових мінімумів», -- вважає міністр.

Наступного тижня -- з 4 до 10 листопада -- на базі парламентського Комітету з питань науки, освіти та інновацій народні депутати спільно з МОН планують працювати над формулюванням статті 24 законопроекту щодо оплати праці вчителів.