Аби її розв’язати, варто дещо переглянути положення чинного законодавства щодо військового обов’язку та військової служби. Про це говорив під час брифінгу начальник відділення комплектування управління персоналу штабу командування Сухопутних військ підполковник Микола Качаненко, повідомляє АрміяInform.

— Ми подали до Генштабу ЗСУ пропозиції щодо підвищення відповідальності призовників за порушення правил військового обліку і, зокрема, за неявку до військкомату за повісткою та ухилення від військової служби, — зазначив Качаненко. — Для призовника сьогодні не є проблемою сплатити штраф у 255 гривень і продовжувати ігнорувати повістки. За ухилення від військової служби у нас покарання не позбавлення волі, а лише обмеження. Суд у кращому разі може винести вирок у вигляді умовного покарання. Тому окремим призовникам вигідніше бути умовно засудженими, ніж служити у війську.

За словами офіцера, в питаннях призову до лав Збройних Сил існують певні розбіжності між Законом «Про військовий обов’язок і військову службу» і президентським указом про призов. У законодавчому документі йдеться, що призову на строкову службу підлягають громадяни, яким «виповнилося 18 років та старші особи, які не досягли 27-річного віку». А відповідно до останніх президентських указів, призивали громадян з 20 років.

На думку підполковника, така розбіжність негативно впливає на призовну кампанію. Він повідомив, що на нараді в Офісі Президента під головуванням одного із заступників керівника Офісу озвучили пропозицію призивати до війська з 18 років, як того вимагає закон. У письмовому вигляді така пропозиція надійшла і від Генштабу ЗСУ.

У командуванні Сухопутних військ висловили сподівання, що наступний указ Президента про призов громадян на строкову службу відповідатиме Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» і юнаків знову призиватимуть до війська з 18 років.

Фото: ukranews.com