Як повідомив керівник міського комунального виробничого тресту зеленого господарства та протизсувних робіт міської ради Олександр Брязкало, у Чернівцях нараховується 69 зсувів загальною площею понад дві тисячі гектарів.

Найбільшу загрозу становлять вісім активно діючих площею 73 гектари. Це серйозні ризики, адже переважна більшість протизсувних берегоукріплювальних споруд була зведена ще в 70-80 роках ХХ століття. На їхню підтримку і ремонт коштів упродовж років не виділяли. Через це архітектурна перлина австрійської доби, місто Чернівці з багатьма пам’ятками під охороною ЮНЕСКО, живе як на пороховій діжці.

Проте це не зупиняє тих владників, які часто-густо виділяють ділянки під багатоповерхову забудову саме у зсувонебезпечних місцях. «Голос України» вже писав про забудовну вакханалію у місті з легкої руки обласної ради, наводячи у тому числі приклад вулиці та провулку Челябінських, які розташовані у зсувному районі. Втім усупереч протестам Чернівецької міської ради, мешканців ризикованих вулиць, схоже, плани виділити тут землю під багатоповерхівку не скасували. А таке рішення може спричинити масштабний зсув і становить загрозу життю людей.

«Крім того, для стабілізації зсувних процесів на території міста треба довести до ладу ті існуючі споруди, які є, і проектувати нові на основі сучасних технологій. Проте діяльність протизсувної служби тресту зеленого господарства регламентується лише тим, що проводиться візуальне обстеження зсувонебезпечних ділянок. Підприємство не здійснює інструментальний моніторинг зсувів через відсутність кадрів і необхідного обладнання. А це є серйозними загрозами», — наголошує Олександр Брязкало.

За словами аспіранта географічного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Олеся Рідуша, ключовою проблемою будівництва є те, що люди отримують геологічні дані для будівництва, проте не виконують заходів, які вказані в приписі. Але ключовим заходом є не будувати там, де є можливість зсувів.

Нещодавно, 20 жовтня, на провулку Золочівському в Чернівцях вже стався зсув, через що обвалилася частина будинку. Тепер це загрожує всій споруді. На щастя, нині ніхто не травмувався, але чернівчани добре пам’ятають випадок, коли з гірки поїхала ціла лікарня, а це три корпуси, і обвалилася вся вулиця з будинками, барами, магазинами.