Тарас Батенко, Ігор Палиця.



Під час засідання.



Руслан Стефанчук — Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут

Ранкове засідання 29 жовтня

Верховна Рада розглянула за скороченою процедурою два альтернативні законопроекти — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції (№№ 2045 і 2045-1). На схвалення такого закону воїни-добровольці, які з 2014 року брали участь у захисті держави на сході України, очікують уже понад п’ять років.

Автор першого законопроекту — народний депутат України Ірина Фріз (фракція «Європейська солідарність») відзначила, що документ розроблявся за участю ветеранів АТО та добровольців. За її словами, обидва законопроекти є фактично тотожними. Співавтор другого, альтернативного законопроекту — Микола Тищенко (фракція «Слуга народу») наголосив, що його головна мета — налагодити правовий статус та встановити соціальні гарантії для добровольців.

Президент України визначив цей законопроект як невідкладний, під ним підписалися і представники інших депутатських фракцій — «Батьківщина» та «Голос». «Наші добровольці захищали територіальну цілісність і суверенітет нашої держави, і тепер наш обов’язок — обстоювати їхні права», — наголосив Микола Тищенко.

Проектом запропоновано доповнити Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», додавши до переліку учасників бойових дій осіб, які у період до набрання чинності Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» добровільно захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і безпосередньо виконували бойові завдання антитерористичної операції в районах її проведення не менш як 30 календарних днів (незалежно від перерв), у взаємодії із Збройними Силами України, Міністерством внутрішніх справ України, Національною поліцією, Національною гвардією України, Службою безпеки України та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова (фракція «Слуга народу») поінформувала, що комітет підтримав законопроект № 2045-1, зауваживши, що це питання потребує законодавчого врегулювання ще з 2014 року.

Голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань ветеранів Яна Зінкевич (фракція «Європейська солідарність») повідомила, що вже відбулося перше засідання комісії, на якому прийнято рішення підтримувати другий законопроект і звернулася до депутатів із проханням його підтримати у другому читанні та в цілому.

«На фронті все зрозуміло — є біле і чорне, однак у сесійній залі — 50 відтінків сірого», — заявила народний депутат Ірина Геращенко (фракція «Європейська солідарність»). Депутат стверджувала, що альтернативний законопроект начебто є плагіатом до першого. Однак фракція, за словами депутата, вирішила підтримувати другий законопроект, оскільки на нього вже давно очікують тисячі добровольців. Ірина Геращенко також закликала парламент ухвалити законопроект і щодо статусу військових медиків.

У свою чергу, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков висловив сподівання: «Незабаром в Україні всі, хто доклав руку до мародерства в армії, понесуть відповідальність».

Народний депутат Леся Василенко (фракція «Голос») підкреслила, що ця тема давно назріла і перезріла в українському суспільстві, адже добровольці, йдучи на фронт, не думали ані про статус, ані про пільги. Парламент минулого скликання 19 разів намагався вирішити питання про надання статусу УБД добровольцям, однак жоден законопроект не був прийнятий.

Під час обговорення законопроектів народні депутати вшанували пам’ять загиблих добровольців хвилиною мовчання.

Зрештою, за законопроект № 2045-1 за основу в першому читанні проголосував 321 депутат. Документ доручено підготувати до другого читання у скорочені строки.

У першому читанні більш як конституційною більшістю — 332 «за» — парламент ухвалив і проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення доступу захисника до особи, яка має право на захист (№ 2063).

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України № 2148 доповів його співавтор — Перший заступник глави парламенту Руслан Стефанчук. Він наголосив, що Конституція України передбачає обов’язок кожного народного депутата голосувати за себе особисто, а кнопкодавство є ганебним явищем для парламенту і має бути викорінено, як метастази. «Законопроект кореспондується із обіцянками всіх, хто прийшов до сесійної зали», — підкреслив Р. Стефанчук. 287 голосами «за» законопроект прийнято за основу.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив про створення у Верховній Раді кількох міжфракційних об’єднань: «Правозахисна та антикорупційна коаліція», «За розвиток реформи місцевого самоврядування та децентралізацію влади», «Київщина», «Free Марків!».

Проект закону про внесення змін до Державного бюджету на 2019 рік, як повідомив Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, парламент розглядатиме у четвер, 31 жовтня, після його доопрацювання бюджетним комітетом.

За основу та в цілому (332 «за») прийнято проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення правил перевезення дітей (№ 1150).

Депутати вітали з днем народження Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, Михайла Лабу, Наталію Приходько і Ярослава Рущишина.

Цитата

Голова Верховної Ради України Дмитро РАЗУМКОВ:

— Незабаром в Україні всі, хто доклав руку до мародерства в армії, понесуть відповідальність.

Дослівно

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан СТЕФАНЧУК:

— Конституція України передбачає обов’язок кожного народного депутата голосувати за себе особисто, а кнопкодавство є ганебним явищем для парламенту. Законопроект кореспондується із обіцянками всіх, хто прийшов до сесійної зали.