Депутати Хмельницької обласної ради взяли участь у відкритті сільської амбулаторії сімейного типу в Теофіпольському районі.

Фото Хмельницької облради.

Депутати побували на деяких підприємствах району, а також обговорили стан та перспективи розвитку земельних правовідносин.

Проаналізувавши зміни в земельному законодавстві, акцентували увагу на актуальних питаннях передачі земель державної власності сільськогосподарського призначення в комунальну власність. Говорили і про загальнонаціональну нормативну грошову оцінку земель сільгосп-призначення та про земельні торги як важливий чинник наповнення бюджетів територіальних громад. Як зазначив голова обласної ради Михайло Загородний, такі обговорення вкрай важливі, тому що у своїй діяльності депутати зобов’язані орієнтуватися у всіх сферах життєдіяльності краю, а особливо в тих, що стосуються земельних ресурсів, адже проблеми землі останнім часом набули особливої актуальності.

Депутати мали можливість відвідати низку підприємств району. Зокрема, їх зацікавила робота Теофіпольської енергетичної компанія, яка робить чималий внесок у збереження енергоресурсів району. Побували і на будівництві районного будинку культури, добудову якого після багатьох років простою тепер здійснюють за рахунок співфінансування за кошти Державного фонду регіонального розвитку, обласного та районного бюджетів. А потім навідався до одного з найпотужніших агроформувань району — ТОВ «Святець», беззмінним керівником якого майже три десятиліття є депутат обласної ради багатьох скликань, керівник асоціації сільгоспвиробників Хмельницької області Василь Мастій.

Депутатський день був насичений багатьма приємними подіями, зокрема відкриттям новозбудованої амбулаторії загальної практики сімейної медицини в селі Святець. Це вже шоста амбулаторія з тих 27, зведення яких розпочалося на Хмельниччині минулого року за програмою «Доступна медицина». До співфінансування її будівництва долучилося й місцеве господарство. Загальна вартість цього проекту — 7,2 мільйона гривень. Тепер для мешканців Святецької громади медичні послуги стануть доступніші.

Завдяки спільним зусиллям усіх рівнів влади, місцевого товариства та небайдужих громадян новозбудована амбулаторія обслуговуватиме майже три тисячі населення трьох сіл. «Медична реформа в області впевнено йде вперед і доступність до медичної допомоги є одним із важливих чинників для збереження здоров’я нації», — зазначив під час відкриття очільник обласної ради. У новому закладі працюватимуть сімейний лікар, три медичні сестри та молодша медсестра. Амбулаторія обладнана всім необхідним відповідно до табеля оснащення, затвердженого МОЗ. Для неї закупили обладнання на 464 тисячі гривень, придбали й необхідні меблі. Ознакою сучасності стало те, що підведено всі комунікації, в тому числі й високошвидкісний інтернет-зв’язок для забезпечення роботи в системі e-Health та можливості користуватися медичною інформаційною системою. Найближчим часом там буде встановлено телемедичне обладнання. Є і службовий автомобіль, завдяки якому лікар зможе виїжджати до тих пацієнтів, котрі не зможуть самі прийти на прийом, а також до мешканців віддалених сіл. Важливо і те, що в закладі передбачено житло для лікарів.