У Млинові під час зустрічі з народним депутатом України Олександром Аліксійчуком (на знімку) директор АФ «Камаз-Агро» Микола Кошіль (на знімку у центрі вгорі) порушив питання про ринок землі і зазначив, що в цьому плані за 28 років ми не зробили майже нічого.

— У мене таке враження, що нормативно-грошова оцінка землі торік проводилася на чиєсь замовлення. Можливо, для того, щоб якомога дешевше продати нашу землю.

Микола Кошіль навів інформацію по шести старостинських округах, де нормативно-грошова оцінка землі порівняно з 1995 роком знизилася від півтора до чотирьох разів! Тоді оцінку проводили прозоро і правильно. У 2018 році згідно з постановою Кабміну нормативно-грошову оцінку землі провели нашвидкуруч і непублічно, надрукувавши лише мало-зрозумілу методику оцінки землі. І не все врахували. Микола Олексійович апелював до розробників цієї методики: чому не взяли в інститутах охорони ґрунтів інформацію про вапнування ґрунтів, агрохімічні обстеження агроформуваннями та інше, адже господарства витратили на це чималі кошти? Фахівців тих інститутів не залучали до розробки методики оцінки землі. Чому? Тому й не дивно, що чимало громадян не розуміють філософії нормативно-грошової оцінки землі. Чи не зі стелі її списали?

— Я 46 років працюю в сільськогосподарській галузі, але нічого не зрозумів, — дивується Микола Олексійович, агроном за спеціальністю. — Я не проти ринку землі, але категорично проти її продажу іноземцям. Треба, щоб землю продавали українцям, щоб вони мали роботу, щоб не тинялися по закордонах у пошуках заробітку. А то складається враження, що люди на Хрещатику знають краще за селян, як господарювати на землі.

Микола Кошіль критично оцінив діяльність тих агрохолдингів, які руйнують дороги, нехтують соціальною сферою, інфраструктурою населених пунктів. Він припускає, що нині із землею хочуть щось таке запровадити, як колись із пріснопам’ятними ваучерами — акціями державних підприємств.

— І що ми з того маємо? — ставить аграрій риторичне запитання. Приблизно таке, на його думку, може очікувати селян, якщо дозволять іноземцям купувати наші ґрунти.

На думку аграрія, нині існує ринок землі, скажімо, через продаж права її оренди. На цей час — це найкращий варіант, бо в Україні плата за оренду землі — на європейському рівні. Сьогодні сплачуємо понад чотири тисячі гривень податку за оренду одного гектара землі. Якщо запровадити продаж землі, то приблизно вийде 2250 гривень одноразово, а не щороку. Що тут виграє держава?

Аграрій вважає, що до ринку землі слід підходити досить зважено. Варто врахувати не тільки думку заангажованого чиновника, а й селянина. І насамперед поцікавитися в нього: чи хоче він продавати свою землю? Як підсумок свого виступу Микола Олексійович висловив думку селян, що важливе й резонансне суспільне питання щодо запровадження ринку землі слід винести на всенародний референдум.

Фото автора.