Програма Форуму єдності включала панельні дискусії за темами: «Від нескінченного майбутнього до планів на завтра. Гуманітарна політика України для збереження зв’язків з громадянами, які проживають на ТОТ», «Дороги для українців. Як інфраструктура України об’єднує громадян», «Інформаційна стратегія для України», «Дорога додому. Проект повернення громадян» тощо.

Виступаючи на відкритті Форуму єдності, глава держави виділив чотири обов’язкові складові державної стратегії безпечної реінтеграції Донбасу та Криму — прозорість, консенсус, реалізм та імплементацію рішень.

«Йдеться про долю держави, — наголосив Володимир Зеленський. — Ми ніколи не були в подібних ситуаціях. Ми повинні чути одне одного, а всі гострі питання — такі як виплати пенсій чи торговельна блокада — вирішувати з холодною головою, без політичних гасел, та ставлячи на перше місце інтереси України, інтереси її громадян».

Глава держави виділив три етапи на шляху до миру на сході країни, наголосивши, що держава розраховує на повноцінне повернення Донбасу.

«Перший етап — це завершення гарячої стадії і припинення вогню. Ми впевнені, що обов’язково досягнемо цього найближчим часом, — сказав Президент. — Другий невід’ємний етап — примирення людей, пошук консенсусу. Скільки часу потрібно, щоб загоїлися рани? Це складний, нейрохірургічний процес. Це як тримати сірники біля відкритої каністри бензину — один необережний рух, одна неправильна заява може все перекреслити і відновити гарячу стадію конфлікту. І третій — безпечна реінтеграція не на папері, а реальна».

Президент також говорив і про Крим: «Після п’яти років війни повинна нарешті з’явитися державна стратегія безпечної реінтеграції Донбасу і — нагадую — Криму». А напередодні Володимир Зеленський оголосив, що Україна за підтримки Світового банку запускає Фонд міжнародної партнерської підтримки для відновлення і реінтеграції Донбасу.

У панельних дискусіях Форуму єдності взяли участь міністри — інфраструктури Владислав Криклій, освіти і науки Ганна Новосад, у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда, культури, молоді та спорту Володимир Бородянський, режисер Олег Сенцов, журналісти та експерти.

Фото з сайту President.gov.ua