У заході взяли участь перші особи держави, представники українського та міжнародного бізнесу. Розмаїття тем, спікерів і локацій зробило цю подію по-справжньому знаковою не лише для нашої країни, а й для світової спільноти. Основною ідеєю форуму було показати світовим інвесторам готовність відновлювати Донбас і встановлювати прозорі правила ведення бізнесу в Україні.

На цьому напередодні заходу особливо наголосив Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков у своєму відеозверненні: «Відновлення мирного життя на Донбасі, мабуть, головне завдання української влади. Саме для цього нам потрібно створити соціально-економічні умови на цих територіях, залучити інвестиції та підготувати нові робочі місця. Верховна Рада працює в турборежимі, щоб забезпечити уряд нормативною базою для залучення інвестицій, розвитку територій та створення умов життя на прифронтових територіях. Саме тому закликаю приєднатися до форуму RE: THINK. Invest in Ukraine, який відбудеться в Маріуполі».

Жага інфраструктурних змін

Головна ідея форуму — залучити міжнародні інвестиції для відновлення економіки держави, — адже Україна з її величезним потенціалом розвивається стрімкими темпами. Особлива увага на цьому шляху приділяється Донбасу, оскільки саме цей регіон має всі шанси стати потужним промисловим кластером.

На відкритті форуму Президент України Володимир Зеленський зазначив: «Припинення війни і повернення всіх українських територій — наше головне завдання. Ми знаємо, що зробити це можна одним шляхом — дипломатичним. Ми повинні бути країною, яку поважають і до якої прислухаються. Саме цього чекають громадяни нашої країни. Але ми розуміємо, що мир неможливий без стабільного економічного зростання. І цей форум повинен стати відправною точкою в цьому важливому процесі.

Всі присутні і небайдужі можуть стати учасниками відновлення Донбасу й народження нової України».

Президент також зазначив, що сьогодні Україна готова до ефективних реформ, які зроблять нашу країну ще більш привабливою для інвесторів.

На підтвердження своїх слів глава держави разом із Прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком підписав меморандум з найбільшими операторами мобільного зв’язку щодо покриття всієї території України мережею мобільного Інтернету.

«Я вірю, що з цього документа розпочнеться тотальна цифровізація всієї країни. У кожному куточку нашої країни повинні бути доступні якісний зв’язок та Інтернет. І ми зробимо для цього все необхідне», — запевнив Олексій Гончарук.

Загалом під час форуму було підписано 13 меморандумів і угод, які мають надати поштовх на шляху до стабільної економіки України. З огляду на ці важливі кроки Прем’єр-міністр зазначив: «Україна відтепер — це земля можливостей».

Дорога життя започатковує нові зв’язки

У день відкриття Міжнародного інвестиційного форуму відбулося відкриття відремонтованої ділянки траси Н-08 Бориспіль — Дніпро — Запоріжжя — Маріуполь на межі двох областей — Запорізької та Донецької.

Президент України Володимир Зеленський особисто перевірив відремонтовану ділянку траси Н-08, проїхавшись дорогою за кермом автомобіля. Відкриття форуму Президент України почав саме зі слів подяки всім, хто брав участь у ремонті траси.

Реконструйована траса Н-08 має стратегічне значення. Це головна транспортна артерія, що сполучає південь Донецької області із Запорізькою областю, забезпечує важливі логістичні зв’язки південно-східних районів України та є одним із основних напрямків руху до зони проведення Операції об’єднаних сил.

Загальна протяжність траси — 200 км. Із них 70 км ремонтували три роки. Натомість ремонт подальших 130 кілометрів шляху в Донецькій і Запорізькій областях було виконано за два з половиною місяці. Технології, матеріали, підходи до зняття та укладання асфальтобетонного покриття відповідають європейським стандартам.

За словами глави держави, якщо всі дороги в Україні будуватимуться із дотриманням таких високих стандартів у найкоротші терміни, то за чотири з половиною року вдасться реконструювати найважливіші траси нашої країни.

За словами Прем’єр-міністра, траса Маріуполь — Запоріжжя є прикладом того, як треба працювати: «Це знаковий об’єкт, який доводить, що Україна може змінюватися. На місці було задіяно понад 600 одиниць техніки і більш як тисяча осіб. Підрядниками виступили чотири компанії, серед них — турецькі та українські. Взимку ми готуватимемося, щоб уже 1 березня розпочати масштабне будівництво по всій країні. Шукатимемо технології, які дадуть змогу це здійснити, навіть при затяжній зимі».

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко звернув увагу, що відремонтована траса Запоріжжя — Маріуполь дає місту нові можливості.

Під час Міжнародного інвестиційного форуму в Маріуполі відбулося підписання Меморандуму про співпрацю в рамках проекту «Сталий зелений розвиток міст» між Групою «Метінвест» і муніципалітетами Маріуполя, Кривого Рогу та Запоріжжя.

«Підписання документа дасть змогу працювати у напрямі поліпшення екологічного середовища Маріуполя. Важливо, щоб бізнес допомагав містам розвиватися. Ми стали 25-м містом у світі й третім в Україні, яке приєдналося до програми «Зелені міста» ЄБРР. Вже розробляється Стратегія сталого зеленого розвитку. Вона дозволить розв’язати екологічні проблеми нарівні з Києвом і Львовом», — зазначив Маріупольський міський голова Вадим Бойченко.

Розвиток європейського партнерства

Відкриття Офісу проектів Європейського Союзу пройшло в маріупольському IT-хабі «Спалах» за участю Президента України Володимира Зеленського і Генерального директора з питань розширення Європейського Союзу в Європейській комісії Крістіана Данієльсона. В офісі будуть реалізовані два проекти — з підтримки децентралізації та боротьби з корупцією. Глава держави підкреслив, що Україна високо цінує допомогу європейських партнерів.

«Це лише невелика частина підтримки Європейського Союзу для України та східних регіонів, які найбільше страждають від війни. Ми високо цінуємо підтримку наших європейських партнерів. Відчуваємо її не тільки на словах, а на ділі. І ми бачимо це сьогодні», — сказав Володимир Зеленський.

Обсяги підтримки ЄС для України, за словами Президента, вже сягнули 15 млрд євро. Як приклад комплексної програми допомоги Європейського Союзу українському Приазов’ю Володимир Зеленський навів модернізацію шляхів сполучення з Маріуполя до Запоріжжя та Миколаєва, підтримку малого і середнього бізнесу й допомогу внутрішньо переміщеним особам.

«Ми сподіваємося, що цей офіс стане місцем, де зустрічатимуться представники малого бізнесу, активісти, посадовці місцевої влади, молодь, люди, які займаються питаннями децентралізації та боротьбою з корупцією», — сказав Крістіан Данієльсон.

Молодь презентує власні стартапи

Під час відвідин «Центру розвитку стартапів 1991 Маріуполь» Володимиру Зеленському було представлено п’ять коротких презентацій стартапів. Молодь міста виклала свої ідеї розвитку регіону главі державі та іншим керівникам. Так, стартап «Досвід», який представила Катерина Борисенко, передбачає розвиток і перетворення офіційних сайтів 900 громад України шляхом створення єдиної інтернет-платформи. Керівник проекту «Сіті-бот Назар» Дмитро Сергєєв розповів про перший в Україні чат-бот, який об’єднав у собі всі комунальні служби міста. Сервіс істотно знижує навантаження на контакт-центр та дає змогу жителям міста заздалегідь дізнатися про відключення води чи світла. Його послугами користуються 28 тисяч маріупольців.

Олександра Клименко є розробником проекту «ДСНС 101», спрямованого на допомогу в критичній ситуації. Користувачі програми в одне натискання можуть викликати службу рятувальників. Додаток є зручним у користуванні для дітей і людей з інвалідністю.

Проект «Смарт громада» допоможе жителям зареєструватися на прийом до представників муніципалітету або повідомити про помічені порушення. За словами розробника Катерини Харченко, це єдина база, за допомогою якої можна онлайн отримати довідку в кілька кроків. Для людей, які не користуються смартфонами або не мають постійного доступу до Інтернету, будуть передбачені спеціальні термінали.

Розробник проекту «Відкрита влада» Дмитро Ястремський пояснив, що за допомогою інтернет-платформи можна аналізувати роботу кандидатів, чиновників і політиків.