Верховна Рада ухвалила за основу в першому читанні соціальний законопроект про внесення змін до статті 3 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» щодо підвищення особам з інвалідністю з дитинства надбавки на догляд (№ 2031) в авторстві народних депутатів від фракції «Батьківщина». 

Альтернативний законопроект внесли депутати від фракції «Опозиційної платформи — За життя». Співавтор законопроекту № 2031 Михайло Цимбалюк відзначив, що пропонується збільшити розміри надбавок на догляд: особам з інвалідністю з дитинства групи А (I група) з 75 до 150 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність; особам з інвалідністю з дитинства групи Б (ІI групи) з 50 до 100 відсотків прожиткового мінімуму; одиноким особам з інвалідністю з дитинства II і III груп, які потребують постійного стороннього догляду, з 15 до 75 відсотків прожиткового мінімуму. За словами депутата, нинішні виплати особливим людям мізерні: станом на 1 квітня 2019 року соціальна допомога особам з інвалідністю підгрупи А з надбавкою на догляд становить від 1564 до 3365 гривень. Народний депутат Ірина Констанкевич (ДГ «За майбутнє») звернула увагу на те, що Український інститут стратегічних досліджень МОЗ прогнозує зростання кількості дітей з інвалідністю в наступному році до 200 тисяч осіб, і закликала передбачити більше коштів у Держбюджеті-2020. 324 голосами законопроект було прийнято за основу.

У цілому 310 голосами прийнято урядовий проект закону про ратифікацію Угоди між урядами України та США для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA) (№ 0001). Заступник міністра фінансів Павло Ходаковський поінформував, що угоду було вчинено 7 лютого 2017 року в місті Києві. Угода містить вимоги до іноземних фінансових організацій, зокрема, щодо здійснення контролю за наявністю рахунків, які відкриваються платниками податків США в українських фінансових організаціях, та інформування про них в податкову службу США.

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко (фракція «Слуга народу») додав, що ратифікація угоди дозволить виконати внутрішні державні процедури, необхідні для набрання чинності угоди, а також створить правові підстави для розкриття банками України інформації щодо рахунків платників податків США в українських фінансових організаціях.

Ще два законопроекти, пов’язані з попереднім, — про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з ратифікацією Угоди між урядами України та США для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA) № 2102 і про внесення змін до Податкового кодексу України у зв’язку з ратифікацією Угоди між урядами України та США для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA) № 2103 — прийнято за основу в першому читанні (відповідно 320 і 295 «за») .

У другому читанні та в цілому прийнято проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо інженерно-технічного облаштування та утримання державного кордону (№ 0905) — 288 «за», про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування (№ 0869) — 314 «за».

За результатами розгляду знято з розгляду проекти законів: про концесії (№ 0879); про внесення змін до Закону України «Про оренду державного і комунального майна» (щодо особливостей орендних відносин дошкільних навчальних закладів) № 0876;

«Купуй українське, плати українцям» (про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку промислового виробництва та малого і середнього підприємництва) № 0878; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів (№ 0899). Відхилено проекти законів: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання гарантії (№ 0937); про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо права на зміну по батькові) № 0938; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення протидії торгівлі людьми та захисту постраждалих осіб (№ 0940).

Народні депутати прийняли постанови про внесення змін до деяких постанов Верховної Ради України, зокрема щодо призначення премій та іменних стипендій парламенту молодим ученим-докторам наук, якою уточнюється процедура розгляду матеріалів претендентів на стипендії та премії та порядок їх призначення.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційних об’єднань народних депутатів «Турбаза» і «Новий Київ».