У середу на КПП Дебелі Брієг, що є переходом між Чорногорією і Хорватією, сталася подія, яка дуже нагадувала кадри зі шпигунських кінострічок. До контрольно-пропускного пункту з двох боків під’їхало кілька поліцейських машин, з яких вийшли дужі хлопці в поліцейській формі й рушили до нейтральної смуги. Але це були не зйомки нового фільму — так протікала процедура передачі Чорногорією Хорватії злочинця, який прокуратурою Загреба обвинувачується в убивстві.

Звісно, такої уваги преси пересадка підозрюваного з чорногорської поліцейської машини до хорватської не викликала б, якби не одна істотна обставина. Громадянин Сербії Саша Синджелич у Хорватії був ключовим свідком у справі про державний переворот, який група із 20 осіб намагалася вчинити в Подгориці 16 жовтня 2016 року. Серед обвинувачуваних у цій справі проходять і двоє громадян Росії — Едуард Шишмаков (Широков) і Володимир Попов, яких вважають головними «консультантами» змовників, оскільки вони були співробітниками російських спецслужб. Як це заведено останнім часом, МЗС країни-агресора відкинуло всі обвинувачення на адресу Росії про її причетність до організації державного перевороту в Чорногорії. І навіть назвало їх голослівними й абсурдними, хоча з 20 затриманих дехто пішов на угоду зі слідством і дав свідчення про роль спецпризначенців у підготовці перевороту й замаху на Міло Джукановича, який тоді був прем’єр-міністром. Суд урахував їхнє співробітництво зі слідством і щиросерді зізнання. Усі свідки отримали від трьох до п’яти місяців в’язниці. Серед них був і громадянин Сербії Саша Синджелич.

Решті 14 змовникам було присуджено суворіше покарання. Як зазначають чорногорські ЗМІ, загалом усі учасники процесу отримали понад 60 років тюремного ув’язнення. В їх числі й лідери опозиційного «Демократичного фронту» Мандич і Кнежевич, генерал Дікич, які виступали за співробітництво з Росією і за вказівкою Москви хотіли зашкодити вступу Чорногорії до НАТО і ЄС.

Ключовий свідок Саша Синджелич відсидів свої кілька місяців і зараз повернувся б до Сербії, де гуляв би на волі, а, можливо, брав би участь в інших авантюрах, що їх вчиняють за кордоном. Але прокуратура Хорватії звернулася до влади Чорногорії із проханням видати його за злочин, скоєний у країні. Вищий суд Чорногорії задовольнив клопотання і ухвалив рішення видати Синджелича правоохоронним органам Хорватії. Там йому загрожує сурове покарання за обвинувачення в убивстві — 21 рік ув’язнення. Деякі журналісти вважають це благом для Синджелича, бо за правдиві свідчення перед судом він міг поплатитися на волі своїм життям. Російські спецслужби за подібні одкровення мстяться своїм агентам (прикладом того є спроба отруїти Скрипаля у Великій Британії), а вже сербському «рейнджеру» вони такого не подарували б.