На знімку: Президент України Володимир Зеленський, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Фото з сайту president.gov.ua

«Ми готові ще тісніше співпрацювати з Альянсом і прискорити підготовку до членства в НАТО. Не знімаючи з порядку денного можливість приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО, ми готові вже сьогодні практичною роботою доводити, що Україна заслуговує такого формату відносин з Альянсом. Сподіваємося, що наш прогрес у втіленні принципів, норм і стандартів НАТО, а також новий формат нашої взаємодії з Альянсом буде визнано в подальших політичних рішеннях союзників», — заявив Президент Володимир Зеленський під час спільного з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом брифінгу, що відбувся в Києві за підсумками засідання Комісії Україна—НАТО.

Україна та Північноатлантичний альянс домовилися про оновлений пакет спільних заходів і проектів та обговорили перспективи співпраці в рамках Програми розширених можливостей НАТО.

«Комплексний пакет допомоги НАТО для України є історією успіху. Ми покращуємо сумісність наших Збройних Сил з Альянсом і зміцнюємо можливості для захисту власної країни. Сьогодні ми домовилися про оновлений консолідований пакет проектів і практичних заходів, обговорили перспективи нашої співпраці в рамках Програми розширених можливостей НАТО», — наголосив Володимир Зеленський.

Він зазначив, що наша держава готова вийти на новий рівень партнерства з Північноатлантичним альянсом. Адже, як зауважив Володимир Зеленський, Україна фактично розташована на південно-східному фланзі НАТО і є невід’ємною частиною євроатлантичного безпекового простору. Президент підтвердив, що Україна є надійним та послідовним партнером Альянсу і надалі буде робити свій внесок у безпеку на євроатлантичному просторі і за його межами.

Глава держави також наголосив, що українська сторона прагне розширити програми з підготовки цивільного персоналу в секторі оборони з удосконалення професійної підготовки українських військових і покращення можливостей для розмінування на сході. Важливою для України є також взаємодія з НАТО в подоланні сучасних загроз і посиленні кібербезпеки.

У виступі на засіданні Комісії Україна—НАТО Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що Президент і уряд України мають потужний народний мандат щодо впровадження широкомасштабних реформ, необхідних для безпеки і процвітання України та просування до майбутнього членства в НАТО.

«Україна нині досягає євроатлантичних принципів і стандартів для того, щоб задовольнити очікування свого населення. Процес реформ абсолютно необхідний для майбутнього України, безпеки і процвітання вашої країни і вашого просування до майбутнього членства в НАТО», — сказав Єнс Столтенберг і додав: «Сьогодні ми переглянули наш комплексний пакет допомоги для України. Через трастові фонди союзники по НАТО та партнери виділили понад 40 мільйонів євро для підтримки України в таких сферах, як бойове командування та контроль, кібероборона, медична реабілітація. Це дає реальні результати».

Він наголосив, що НАТО підтримує Україну політично і практично, допомагаючи зміцнити оборонні інститути і Збройні Сили України, і що всі країни—члени НАТО єдині в засудженні анексії Росією Криму, агресії проти нашої держави на Донбасі й очікують виконання Кремлем своїх зобов’язань за Мінськими домовленостями.

«Ми тут для того, щоб продемонструвати продовження невпинної підтримки України Альянсом. НАТО не визнавало і не визнає незаконної анексії Криму Росією. Усі члени Альянсу єдині в засудженні дій Росії. Мінські домовленості повинні виконуватися повною мірою всіма сторонами, і ми очікуємо, що Росія буде виконувати свої зобов’язання за цими угодами», — сказав Столтенберг.

Він також додав: «Я дуже вітаю прагнення Президента Зеленського знайти мирне розв’язання конфлікту на сході України. Протягом п’яти довгих років цей конфлікт убивав людей — понад 13 тисяч українців загинули. І люди продовжують гинути майже щотижня. Понад мільйон людей були змушені покинути свої домівки, дехто не має можливості жити нормальним життям. Цим стражданням треба покласти край».

Нагадаємо, що на запрошення української влади Північноатлантична рада НАТО прибула з візитом до України. Візит розпочався в Одесі 30 жовтня, наступного дня Генеральний секретар НАТО та посли країн—членів Альянсу перебували в Києві.

Володимир Зеленський наголосив, що візит членів Північноатлантичної ради НАТО в Україну — це яскрава демонстрація солідарності з нашою державою.

«Дякуємо за незмінну позицію союзників щодо підтримки суверенітету й територіальної цілісності України та невизнання анексії Криму. Вдячні за наполегливі вимоги НАТО до Росії припинити агресивні дії та вивести війська з окупованих територій України», — сказав глава держави і додав, що він високо цінує те, що торік на саміті у Брюсселі лідери країн Альянсу підтвердили рішення Бухарестського саміту 2008 року про те, що Україна має бути членом НАТО.

«Зі свого боку ми розуміємо, що тільки ефективні реформи є запорукою нашого членства в Альянсі. Ми віддані трансформації України відповідно до стандартів НАТО й саме на цьому фокусуємо наші спільні зусилля», — підкреслив Президент. За його словами, Україна зацікавлена в посиленні взаємодії з НАТО з метою відновлення стабільності та безпеки в Чорноморському регіоні.

«Мені було приємно почути, що в НАТО визнають професійність українських військових і цінують наш внесок у співпрацю», — зауважив Президент України.

«Ми очікуємо на підтримку пропозиції України щодо практичних кроків з імплементації Чорноморського пакета НАТО, ухваленого у квітні цього року. Нам необхідно спільно посилювати спроможності ВМС України у цьому важливому для нас регіоні», — зауважив глава держави.

Володимир Зеленський під час брифінгу привітав НАТО з 70-ю річницею заснування.