Виступ Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга в сесійній залі Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут

Як суверенна держава, Україна має право обирати власні системи безпеки. Двері НАТО залишаються відчиненими, але дорога до членства не є легкою. З такими словами Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг учора звернувся до народних депутатів України з трибуни Верховної Ради.

Він заявив, що країна, яка прагне стати частиною Північноатлантичного альянсу, має здійснювати значні реформи. «Та, зрештою, членство є рішенням членів НАТО та тих, хто хоче до нього приєднатися. І лише їх. Ніхто за межами країни не має права вето. Час сфер впливу відійшов у минуле», — підкреслив Єнс Столтенберг.

Окрему увагу в своїй промові він звернув на збройну агресію Росії на Донбасі та в Криму. «Понад п’ять років тому російські солдати незаконно анексували Крим. Цей акт завдав важкого удару по Україні і підірвав мир і стабільність в усій Європі. НАТО не сприймало і не сприйматиме незаконну анексію півострова. Ми закликаємо Росію повернути контроль над півостровом Україні та припинити свої дії з дестабілізації на сході країни. Усі члени Альянсу єдині в засудженні цієї поведінки», — наголосив Генсек Альянсу.

Він нагадав, що минулого місяця Росія та Україна обмінялися десятками в’язнів. За його словами, це був «найбільший обмін з часів анексії Криму, і це рух у правильному напрямі». Водночас Єнс Столтенберг зазначив, що Росія несе велику відповідальність за впровадження Мінських угод. «РФ повинна припинити підтримувати бойовиків та найманців на сході й вивести свої сили та озброєння. Спостерігачі ОБСЄ мають бути допущені до всієї території України. Росія також має понести відповідальність за знищення літака рейсу MH17, коли загинули 298 людей», — акцентував очільник Альянсу.

Звертаючись до народних депутатів, він не раз наголосив на їхній винятковій можливості змінити країну на краще, імплементувавши низку важливих змін, серед яких, зокрема, згадав реалізацію ухваленого торік закону про національну безпеку, який передбачає багато важливих трансформацій, зокрема впровадження парламентського нагляду над безпековими та оборонними інституціями, та реформу СБУ.

Утім, Генеральний секретар Альянсу підкреслив, що наше партнерство — це не дорога з одностороннім рухом. «Попри надзвичайно складні обставини, Україна довела, що є надійним партнером НАТО, беручи участь в операціях Альянсу в усьому світі, зокрема, в нашій тренувальній місії в Афганістані, розгортанні військових інженерів у Косово, а також здійснюючи свій внесок у сили швидкого реагування НАТО. Україна допомагає покращити євроатлантичну безпеку, і ми вам за це вдячні», — розповів пан Столтенберг.

Підсумовуючи свою промову, він нагадав, що два роки тому вже мав нагоду виступати в сесійній залі Верховної Ради. «Тоді я процитував Тараса Шевченка і я хочу ще раз це зробити:

Страшно впасти 
у кайдани,
Умирать в неволі,
Але ще гірше — спати, 
спати, спати
І спати на волі.

Свобода — це не просто право, а ще й обов’язок діяти в інтересах усіх людей.  Як обрані депутати, ви маєте можливість працювати разом, незалежно від своєї партійної належності, заради блага всіх громадян своєї країни і скористатися можливостями, які дає вільне, відкрите й демократичне суспільство.  Ви — не спите. Ви підтримуєте свої цінності, ви стоїте за своє майбутнє, а НАТО стоїть поряд», — такими словами Єнс Столтенбег завершив свій виступ під очевидну підтримку залу.