Минулої зими 25100 громадян Німеччини, за даними Інституту Роберта Коха, померли від грипу -- найбільша кількість постраждалих від нього за останні 30 років. І це сталося лише тому, що не всі німці поспішають зробити відповідне щеплення! Хоч із самою процедурою не виникає жодних проблем: у будь-якому праксисі  (у ФРН лікарі ведуть прийом у власних чи  орендованих приміщеннях) медсестра навіть без черги здійснить цю процедуру. 

Але проблема з вакцинацією усе-таки виникає. Тому уряд пропонує  наблизити щеплення проти грипу до громадян: дати дозвіл фармацевтам робити його (але лише його!) ще й у… аптеках. Що, на думку ініціаторів, дасть змогу більшій кількості людей убезпечитися від такого захворювання. Правда, це стосується лише дорослих. Нині це доповнення до закону про захист від кору розглядає Бундестаг. 

Щоб здійснювати щеплення, фармацевти повинні пройти курс навчання і мати відповідне приміщення. Поки що така вакцинація -- модульний проект, котрий реалізовуватиметься упродовж п’яти років. Він перебуватиме під постійним науковим моніторингом. Такий метод визнають успішним, якщо достатньо велика кількість людей зробить щеплення від грипу саме в аптеках.

Цікаво, що суспільство сприйняло таке рішення неоднозначно. Одні, зокрема й лікарі, кажуть, що така «переорієнтація» фармацевтів перевищує повноваження медичних професій і абсолютно неприйнятна, оскільки вони цього не навчались. Інші їм заперечують: мовляв, вакцинація в аптеках, за відповідної підготовки фармацевтів, дасть змогу збільшити кількість щеплених й уникнути багатьох смертей від грипу.

Тим часом постійна комісія з вакцинації при міністерстві охорони здоров’я ФРН рекомендує усім людям, старшим за 60 років, щороку робити щеплення проти грипу. Так само, як і багатьом пацієнтам із хронічними захворюваннями, також вагітним жінкам (із другого триместру вагітності). Безперечно, й громадянам з ризиком зараження від інших, з ким перетинаються, приміром, медичним працівникам.