На знімку: не дарма обкладинку нової книжки прикрашає дуб-велетень. Маневицький район не лише найбільший в області, а й найлісистіший. Бори і діброви займають дві третини його території.

У Волинському краєзнавчому музеї презентували книжку «Маневиччина: маловідомі факти». Її авторами є заслужений журналіст України Валерій Мельник, директор Маневицького краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Петро Хомич та волинський краєзнавець, відмінник освіти України Степан Войчик.

На «хрестини книги», так назвав цей захід Валерій Мельник, завітали журналісти, краєзнавці, історики, представники обласної влади.

— На жаль, маємо небагато якісних місцевих краєзнавчих видань. Інколи навіть немає що подарувати колегам з інших областей чи з-за кордону. Визнаю, що в регіоні фінансування культури відбувається все ще за залишковим принципом. Водночас людям, які працюють в цій царині, потрібна не лише моральна, наукова, а й матеріальна підтримка. Бо видання про Волинь мають побачити світ! Це не перша книжка про Маневиччину, що свідчить про активність та небайдужість місцевої влади до книговидавничої справи. І дуже хотілося б, щоб такі книжки видали про кожний неповторний район. Нам є що досліджувати і показати! Впевнена, коли ми спільно візьмемося за книговидання в області — зможемо створити чудовий презентаційний проект про Волинь, — відзначила, вітаючи присутніх, заступниця голови облдержадміністрації Світлана Мишковець.

Книжка «Маневиччина: маловідомі факти», безперечно, варта уваги і за своїм змістом, і за поліграфічним оформленням. Тверда обкладинка, якісний папір роблять її презентаційною. Охоплений в ній часовий діапазон величезний: від княжих часів і донині. Окрім історії краю автори цікаво розповідають про його природу, людей, дають пояснення назвам сіл. Видання прекрасно проілюстровано світлинами Валерія Мельника. Їх тут понад 350.
Наклад теж за сьогоднішніми мірками великий — тисяча примірників. Втілення такого дорого проекту було б неможливим без фінансової підтримки районної влади. Тож і автори, і промовці відзначали величезний внесок у цю справу колишнього голови Маневицької райдержадміністрації Андрія Линдюка та голови районної ради Анатолія Мельника.

Не буде перебільшенням, коли скажемо, що саме Маневицький район є регіональним лідером у справі книговидавництва. За останні чотири роки це вже 14-те видання, яке профінансувала районна рада. З місцевого бюджету на це було витрачено майже 800 тисяч гривень. Незабаром світ побачить ще одна книга, її героєм став багаторічний керівник Маневицького району, на жаль, вже покійний, Микола Остапець. Під керівництвом Миколи Прокоповича розбудувався і став одним із найошатніших в області райцентр Маневичі, покрасивішали села, а головне — район, де не чорноземи, а переважно піщуга, був лідером у галузі сільського господарства. Тож ніхто не дорікне, що видали книжку про таку шановану в краї людину.

Таке змістовне видання, як відзначив на презентації один із промовців, не могло виникнути на порожньому місці. В районі шанують історію, пишаються своїм минулим. За роки незалежності в Маневичах на базі місцевого краєзнавчого музею вже проведено 15 наукових історико-краєзнавчих конференцій (більше, ніж у будь-якому районі чи місті області), багато з яких мали статус міжнародних. У багатьох селах Маневиччини діють свої історичні музеї. Все це відбувається за підтримки районної влади та місцевих підприємств. Тобто ідея видати таку книжку визрівала давно. І ось нарешті плід упав до рук шанувальників історії та природи рідного краю. Спасибі видавцям і авторам, що маємо тепер нагоду посмакувати ним. Насамкінець про видавців: ним стала добре відома українським лісівникам торгова марка «Золота стріла» і друкарня «Волиньполіграф».