Народні депутати України звернулися з відкритим листом до Голови Комітету в закордонних справах Палати депутатів Конгресу Сполучених Штатів Америки Е. Енгеля щодо ситуації, яка склалася у зв’язку із заявами конгресменів США стосовно батальйону «Азов».

Українські парламентарії звертають увагу, що в листі конгресменів та окремих заявах були спроби назвати один з офіційних та найбільш відзначених підрозділів Національної гвардії України терористичною організацією або «overseas violent white supremacist extremist group» на підставах неперевірених фактів. Така інформація викликала негативну реакцію українських військовослужбовців, ветеранів і добровольців, які брали участь у війні на Донбасі й продовжують захищати незалежність України від російської агресії.

У листі повідомляється, що із січня 2015 року окремий загін спеціального призначення «Азов» є офіційною структурою Національної гвардії України і при виконанні бойових завдань підпорядковується виключно Генштабу Збройних Сил України та Міністерству внутрішніх справ України. За час існування підрозділу 26 військовослужбовців загинули в боях за незалежність і територіальну цілісність України; за мужність і героїзм під час виконання бойових завдань нагороджено 1414 військово-службовців, у тому числі державними нагородами 171 військовослужбовця (з них 23 — посмертно, 123 — ті, хто отримав поранення), відзнаками Верховної Ради України — 28 військовослужбовців, відзнаками Кабінету Міністрів України — 10 військовослужбовців, відзнаками Міністерства внутрішніх справ — 906 військово-службовців, відомчими відзнаками Національної гвардії України — 299 військовослужбовців.

Народні депутати України закликали Голову комітету пана Е. Енгеля та всіх причетних посадових осіб Сполучених Штатів виявити стриманість та неупередженість у цьому питанні, та перед прийняттям будь-якого рішення провести ретельніше розслідування.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України